Peder Philip: Vi skal have lige vilkår

Konventionelle producenter skal stilles lige med økologer, når det handler om nedfældelse af gylle før første slæt, sagde kvægformand.

[[{"fid":"380602","view_mode":"default"}]]

Konventionelle og økologer skal stilles lige, når det gælder kravet til nedfældelse af gylle i græsmarken.

Det krævede formand for Landbrug og Fødevarer, Kvæg, på Kvægkongressen.

"Vi forventer, at myndighederne stiller samme krav. Alt andet vil være helt forkert," understregede Peder Philipp i sin beretning.

Kravet affødte klapsalver, og det gjorde det også, da formanden for L&F kvæg krævede ens vilkår for mælkeproducenter i EU.

"Vi er nødt til at sikre ens konkurrence-vilkår i hele EU. Det er ikke i orden, at støttereglerne er så forskellige," påpegede Peder Phillipp.

"Som landmænd har vi investeret i tillid til ens rammebetingelser. Vi skal have en reel ligestilling for at kunne fortsætte med at yde et kæmpebidrag til samfundet," fortsatte han.

Skeen i den anden hånd

Mens erhvervet, følgevirksomhederne og den finansielle sektor i vid udtrækning har taget skeen i den anden hånd og effektiviseret, har politikerne undladt at følge op på en bankpakke og en økonomisk politik, som Peder Philipp ellers roste.

Bankpakken var dyr men nødvendig og regeringen har formået at sætte en økonomisk dagsorden. Men den politik er ikke fulgt op af handling som gør os mere konkurrencedygtige, sagde han.

"Vi har brug for handling - ikke for flere analyser. Vi skal have initiativer til vækst frem for mere regulering!"

Kontrol giver nerver

Et af dagens øvrige bifald høstede Peder Philipp da han kom ind på kontrollen af landbruget.

"Selvfølgelig skal vi overholde lovene og selvfølgelig skal vi kontrolleres. Men den politiske detailregulering er uhørt. Hele familier er skrækslagne, hver gang de skal have kontrol, og det fjerner fokus fra driften og afføder utrolige omkostninger," påpegede Peder Philipp og fortsatte:

"Det dræber lyst og initiativ. Vi skal nok tage ansvar, men vi er nødt til at have en forenkling."

Kalvedirektiv koster døde dyr

Også den danske fortolkning af kalvedirektivet skal ændres, mener Peder Philipp.

"Vi kan ikke udelukke, at de danske krav om, at kalvene skal kunne røre hinanden, betyder at flere kalve dør. Vi skal have direktivet fortolket på samme måde i Danmark, som man gør i alle andre lande. Derfor er det også glædeligt, at Dyrenes Beskyttelse har fået forståelse for de problemer, som direktivet skaber," sagde Peder Philipp.

"Som minimum skal der være mulighed for at isolere kalvene ved sanering for salmonella Dublin og Paratuberkulose."

Må vi bede om faglighed

Peder Philipp efterlyste også mere faglighed i debatten om miljø.

"Der er ikke fagligt belæg for at kræve 10 meter randzoner, og det er ikke fagligt i orden, at man får rabat, hvis man har mange af randzoner på ejendommen. Lad os få fagligheden tilbage og betal det, som det koster."

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle