Øko-mad også for u-lande

Agro-økologisk landbrug kan brødføde verden bæredygtigt. Konference i Danmark 2. september skal udbrede øko-dyrkning til u-lande.

I de senere år har økologiske landbrugsmetoder mere end fordoblet udbytterne hos hundredetusindevis af bønder i udviklingslande. Den 2. september holder dansker økologer en international konference i København, som vil udfordre myten om, at økologisk mad kun er for de få privilegerede i Vesten.

En række projekter og studier i FN-regi har dokumenteret, at småbønder i u-lande ofte fordobler deres udbytter ved implementering af landbrugsmetoder, der er baseret på bedre udnyttelse af lokale ressourcer, lokal vidensdeling og samarbejde om jordforbedrende afgrødevalg.

Ikke vestlig luksus

»Én mia. mennesker er underernærede eller direkte sultende. Det er på høje tid, at landbrugsorganisationer, fødevarevirksomheder og politikere i vor del af verden forholder sig seriøst til FNs undersøgelser og anbefalinger. Vi hører ofte den sejlivede myte om, at økologi er en vestlig luksus, som aldrig vil kunne brødføde verden og kun vil øge sultproblemet, men tværtimod er økologi og agro-økologi en del af løsningen,« siger Jesper Saxgren, næstformand for Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening, om baggrunden for konferencen.

Stor stigning i anmeldelser om rotter 15. januar · 07:28

Uganda er langt

Et af de udviklingslande, der er kommet rigtig langt med økologien, er Uganda, hvor verdens største økologiske landbrugsorganisation, NOGAMU med mere end 200.000 bønder som medlemmer, har hjemme. Direktøren for organisationen, Musa K. Muwanga, er blandt oplægsholderne på konferencen i København.

Herhjemme kender danskerne blandt andet den ugandiske økologi fra Thise Mejeris yoghurt-produkter ”Med frugter fra Uganda”, som er blevet til via et samarbejde med den danske grossistvirksomhed Solhjulet og 150 små økologiske landbrug i Uganda. Et projekt, der har været med til at hæve levestandarden for 2.000 mennesker i Uganda.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu