Advokat er overrasket over afgørelse mod mælkeproducenter

Jacob Sand, advokat for mælkeproducenterne, mener, at afgørelsen fra Arbejdsretten reelt sætter proportionalitetsprincippet ud af kraft.

Dagens afgørelse, hvor Arbejdsretten giver 3F lov til at indgå sympatikonflikt over for to mælkeproducenter, kommer som en overraskelse for landmændenes advokat, Jacob Sand, partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

Gennem mange år har Arbejdsretten haft et proportionalitetsprincip, som siger, at fagforeninger ikke må bruge tiltag, der forhindrer arbejdsgiveren i at udøve sin virksomhed.

3F har varslet sympatikonflikt, så landmændene bliver forhindret i at levere deres mælk til deres andelsselskab, Arla og alle øvrige medlemmer af Mejeribrugets Arbejdsgiverforening.

”Med denne dom har jeg svært ved at se, at man nogensinde kan bringe denne undtagelse fra konfliktretten i anvendelse. Det her var SAGEN, hvis man overhovedet nogensinde skulle bruge den,” siger Jacob Sand til Landbrugsavisen.dk.

”Jeg var fortrøstningsfuld på mine klienters vegne, for vi har dokumenteret og tegnet et billede af, at en sympatikonflikt ville gøre det fuldstændig umuligt at afsætte mælken til Danmark og sågar også til Nordtyskand”, siger Jacob Sand.

Arbejdsretten begrunder dommen med, at mælkeproducenterne kan afsætte mælken til udlandet. Hans klienter har dog fået nej fra en lang række mejerier, inklusiv det nordtyske DMK.

Det ville betyde, at mælkeproducenterne skulle længere ned i Europa for at afsætte mælken, siger advokaten.

”Man skal huske på, hvilket produkt vi taler om. Det er ikke mursten, der kan sendes på tur til Sicilien, det er et let fordærveligt produkt”, påpeger han.

Samtidig fremgår det af dommens referat, at Arla vil kræve bod, hvis andelshaverne sender al deres mælk til andre mejerier. Boden ville være på mere end kr. 2,4 mio., beretter advokaten.

"Arbejdsretten synes at se bort fra bodsrisikoen med en bemærkning om, at det skyldes de to mælkeproducenters kontraktsmæssige forpligtelser, som de selv har påtaget sig", kommenterer Jacob Sand.

Frimængden - som andelshavere må afsætte til andre mejerier - er blot 20 procent, så Arla vil kunne kræve bod af 80 procent af mælken. Samtidig er udmeldingstiden hos Arla på seks måneder, mens 3F’s sympatikonflikt kan træde i kraft om 10 dage.

Advokaten beretter, at en dom fra 1952 gav uldproducenter på Læsø medhold i, at fagforeningen ikke måtte blokere for, at de kunne få fragtet deres uld med færgen til fastlandet.

”Det, jeg ikke kan lide ved dette, er at man fastslår, at der er et fint princip om ikke gøre det så brutalt, at virksomheden må stoppe, men samtidig er beviskravene så høje, at undtagelsen reelt aldrig kommer i anvendelse – undtagelsen antager teoretisk karakter”, siger advokaten.

”For mælkeproducenter, der befinder sig i Danmark, så burde det være fuldt tilstrækkeligt at dokumentere, at de er afskåret fra at levere i hele Danmark”, mener han.

De to mælkeproducenter har endnu ikke afgjort, hvordan de forholder sig til dommen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle