Advokat: Nye regler om transport kan være i strid med EU's regler

Advokat Hans Sønderby kritiserer Fødevarestyrelsens ændring af reglerne for kontrol med eksportgrise.

Nye regler har fået sindene i kog hos danske svineeksportører, der er frustrerede over, at Fødevarestyrelsen håndhæver sin kontrol med eksporterne for rigidt.

Advokat med speciale i EU-ret Hans Sønderby mener, at styrelsens ændring i reglerne kan være på kant med EU-lovgivningen.

Før 1. juli kunne der laves ændringer i en logbog, selvom den skulle være indsendt to døgn i forvejen. Nu kan der ikke længere laves ændringer, selv hvis omstændighederne kræver det.

"EU-regler skal fortolkes i lyset af proportionalitet. Blot fordi der i en forordning står, at en forhåndsansøgning skal være indgivet to dage før en transport, kan senere justeringer i ansøgningen ikke uden videre afvises", siger han i en skriftlig kommentar.

Advokaten hæfter sig ved, at reglerne er blevet ændret fra den ene dag til den anden.

"Man kan heller ikke bare ændre en mangeårig fast lovfortolkning i skærpende retning som om de samme regler den ene dag kan fortolkes sådan og den næste modsat. Fleksible lovregler kan ikke ”ændres” til firkantede uden lovændring", lyder det fra advokaten.

Hans Sønderby mener desuden, at EU-reglerne fordrer til, at virksomheder generelt har krav på lettelser af administrative byrder.

Fødevarestyrelsen oplyser, at den ikke har nogen kommentarer til Hans Sønderbys kritik.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle