Advokat: Overvej at opsige din swap-aftale

Med en markant rentestigning er renteswappens markedsværdi steget med op til 20 pct.

"Det er nu, at landmanden skal overveje at opsige sin renteswap med henblik på nedlukning. Den seneste renteudvikling har været meget gunstig for markedsværdien. Jeg har set eksempler på en forbedring på omkring 20 pct. på markedsværdien inden for få dage", siger advokat Thomas Schioldan Sørensen fra advokatfirmaet Rödstenen.

"Med den nuværende markedssituation kan vi ikke vide, om renterne igen vil falde til skade for den enkelte landmand. Derfor vil jeg kraftigt opfordre landmænd til at overveje em førtidig opsigelse. Markedsværdien er stadig negativ, men det kan være rigtig fornuftigt at tage tabet nu og få frigivet noget af den sikkerhed, der er stillet til swapaftalen, så pantet bliver mindre".

Misvisende opgørelse

"Tilbage står så spørgsmålet om, hvordan markedsværdien skal beregnes. En del swap-aftaler er uklare omkring opgørelse af markedsværdien ved førtidig nedlukning. Det tyder på, at nogle banker generelt opgør slutafregningsbeløbet uden hjemmel i swapaftalen og til økonomisk skade for landmanden. Derfor skal man som landmand holde tungen lige i munden og være opmærksom", siger Thomas Schioldan Sørensen, der giver følgende eksempel:

"Banken kan f.eks. opgøre markedsværdien til seks mio. kr. uden at denne opgørelsesmetode fremgår af aftalen, mens en anden og måske mere retvisende opgørelsesmetode opgør markedsværdien til fire mio. kr".

"Min opfordring er, at man som landmand får det undersøgt nu, hvor renten er steget betydeligt".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle