Afgørelse: Ingen kan tage patent på planter eller dyr

Den Europæiske Patentorganisations (EPO) har afgjort, at man ikke kan tage patent på planter eller dyr der er fremavlet.

Det er ikke lovligt eller muligt at tage patent på planter eller dyr, der er frembragt gennem såkaldte "overvejende biologiske processer". Det vil sige planter eller dyr baseret på fremavl, forædling, krydsning og efterfølgende udvælgelse.

Det har Den Europæiske Patentorganisations (EPO) øverste appelkammer nu afgjort i en principiel afgørelse, som fastslår, at det i henhold til den europæiske patentkonvention ikke er muligt.

Det skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

"I Danmark skal vi nu og i fremtiden leve af vores viden. Patenter er grundlaget for en stor del af den danske forskning, innovation og vækst og er dermed en vigtigt forudsætning for, at vi kan opretholde det danske velfærdssamfund. Men når det er sagt, så synes det fuldstændigt rimeligt, at ingen skal kunne få patent på naturen ved brug af traditionelle avlsmetoder. Det er noget, vi fra Danmarks side i overensstemmelse med EU's holdning har arbejdet for at sikre, og derfor er jeg naturligvis glad for, at EPO's øverste appelkammer er nået frem til samme konklusion", udtaler Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen i pressemeddelelsen.

Debatten blussede op i 2016, hvor bryggerigiganterne Carlsberg og Heineken fik godkendt tre patenter på byg hos det europæiske patentkontor (EPO).

Tilbage i 2015 konkluderede EPO's øverste appelkammer ellers, at det udelukkende var de biologiske processer, der ligger bag frembringelsen af planter og dyr, som man ikke kunne få patent på. Hvorimod selve det biologiske materiale i form af planter, dyr eller dele heraf, godt kunne patenteres. Den dom er nu omgjort.

"Det er en meget vigtig og principiel afgørelse, vi er vidne til. På så væsentligt et område som planter, plantemateriale og dyr er det afgørende, at der er enighed om, hvad der skal være patenterbart. Derfor er det glædeligt, at der nu er opnået enighed om, hvilken linje der skal gælde fremadrettet i Europa i dette spørgsmål," siger Sune Stampe Sørensen.

EPO er reguleret af den Europæiske Patentkonvention og er en international organisation, der er uafhængig af EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle