Afgørende salg: Danish Crown henter mere end hver tiende krone i Kina

Selv om Kina lukkede ned som følge af corona-krisen, lykkedes det Danish Crown at tredoble salget til landet i første halvår.

Danish Crown tredoblede sit salg til Kina i første halvår 19/20 i forhold til samme periode året før.

Det betød, at i månederne fra oktober sidste år og frem til og med marts i år, stod salget i Kina for 12 procent af omsætningen for hele slagterikoncernen.

Og det selv om Kina reelt lukkede ned for store dele af varetransporten i store dele af januar, februar og marts for at begrænse spredningen af corona-virus.

Topchef Jais Valeur peger da også på netop det store land i øst, når han skal forklare de tre vigtigste årsager til, at koncernen forleden præsenterede et halvårsregnskab med historisk pæne tal.

"Det er Kina, frasalget af Tulip i England, hvilket får fuld effekt i dette halvår, og så at vores syv forretningsenheder alle leverer bedre resultater end året før", konstaterer han.

Har brugt mulighederne til fulde

Netop den vilde situation med afrikansk svinepest i Kina var det, der sendte svinepriserne på himmelflugt fra sidste år i marts.

Den situation har Danish Crown fået det maksimale ud af, mener topchefen. Også selv om corona-virus pludselig kom på tværs - og store dele af landet blev lukket for varetransport i årets første måneder.

"Vi har styret stærkt igennem corona i Kina. Vi har kunnet afskibe og haft gode kunder i Kina, selv om der har været corona. Der fik vi varer igennem", påpeger han.

Jais Valeur vurderer, at salget vil fortsætte også de kommende måneder - omend på de velkendte svingende niveauer, hvor kineserne køber i perioder og så holder igen i andre.

"Den underliggende efterspørgsel i Kina vurderer vi til at være stærk. På kort bane har de rigeligt med kød, men den underliggende efterspørgsel kommer tilbage", spår han.

Afgørende, men ikke altafgørende

- Hvor afhængige er Danish Crown af salget til Kina?

"Kina er da vigtigt for Danish Crown. Men der er ikke noget, der er altafgørende. Japan og Sydøstasien er også vigtige. Vi lever af at slagte meget mere, end vi selv kan spise, og så eksportere det", mener topchefen og tilføjer så:

"Kina fylder bare meget, fordi forbrugsvæksten og efterspørgslen har været der. De sidste år har Kina understøttet den absolutte notering".

- Australierne har jo netop oplevet, at der hurtigt kan lukkes af politiske årsager. Pludselig kan australske landmænd ikke længere sælge oksekød eller hvede til Kina? Er der ikke en stor risiko?

"Hvis ikke vi kan eksportere til Kina, må vi finde andre markeder. Men vores opfattelse er, at Danmark og Kina har et solidt forhold bygget op over 70 år. Det håber jeg, at man vil blive ved at udbygge. Vi glæder os over, at den kinesiske efterspørgsel er så stærk. Det er godt for dansk landbrug og dansk økonomi".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle