Afgrødebørs: Frygt for kontraktmisligholdelse blandt majsproducenter

Finansiel usikkerhed satte gang i profittagning blandt spekulative spillere, mens der er frygt for kontraktmisligholdelse fra producenter til kommercielle købere i både Rumænien og Ukraine.

Afgrødemarkedet startede ugen lavere på stigende smittetal og profittagning fra fondene, der sidder på store købte positioner i en lang række afgrøder, der bevæger sig på overkøbte niveauer efter ugers uafbrudte stigninger.

Samtidig står vi overfor en (stor) kommende amerikansk majs- og sojabønnehøst, og kombineret med finansielle markeder der udviser stigende usikkerhed, dæmper det fondenes lyst til at øge deres i forvejen store købte positioner. Det skriver Jyske Markets.

Prisfaldene indtraf hele vejen rundt og påvirkede samtlige markeder, hvad end det var hvede, majs, sojakomplekset eller oliefrø. Også bekymringer om faldende kinesisk efterspørgsel bidrog til prisfaldene.

Dette på trods af at USDA ud på eftermiddagen annoncerede nye eksportsalg af sojabønner til bl.a. Kina og
Pakistan, for samlet 435.000 ton. Eksportsalgene supporterede kortvarigt sojakomplekset, men blev hurtigt udnyttet til at sælge på ny.

Frygt for kontragtmisligholdelse

I det europæiske majsmarked lurer også stor usikkerhed. Ifølge AgResource er der begyndende tendens til kontraktmisligholdelse fra producenter til kommercielle købere i både Rumænien og Ukraine, hvor sensommer-tørke påvirker udbytterne negativt.

Op mod 10-15 procent af kontrakterne kan potentielt være i risikozonen, som konsekvens af at producenterne enten ikke kan levere den underliggende vare eller ser deres snit til at opnå en højere pris, som følge af det stigende kornmarked.

Udfordringerne kan skubbe til et i forvejen sårbart europæisk majsmarked, der er hæmmet af stramme forsyninger.

prisfald i oliemarkedet

I det vegetabilske oliemarked var den negative stemning ikke bedre – tvært imod. Palmeolien indkasserede sit største prisfald i over en måned og faldt små 2,5 procent - og indkasserer her til morgen et nyt prisfald i samme størrelsesorden.

Man skal til gengæld også huske, at det vegetabilske oliemarked har oplevet en massiv genrejsning siden foråret, og handler på præ-corona niveauer. Ikke mindst har både oliefrø og det vegetabilske oliemarked oplevet pæne prisstigninger henover september måned dels supporteret af god efterspørgsel, dels forsyningsbekymringer.

Rent teknisk kan palmeolien endnu korrigere 3-5 procent og fortsat opretholde sin stigende trend.

Rapsfrøene fulgte de omkringliggende markeder lavere, men slap relativt billigt med et afdæmpet prisfald på omtrent én procent.

Råolien

Med til at presse det vegetabilske oliemarked er et råoliemarked, der i går handlede 4 procent lavere.

Blandt årsagerne er udsigten til at Libyen får deres olieeksport delvist op og køre igen, efter interne uroligheder har medført en nedlukning gennem en længere periode, lige som de stigende smittetal også
skabte bekymringer for efterspørgselsvæksten.

Med en overordnet rød dag på de finansielle markeder, kunne man forvente at investorerne så i stedet søgte mod ædelmetallerne der traditionelt er ’sikker havn’, men det gjorde sig heller ikke gældende i går, hvor sølvprisen faldt hele 10 procent, mens guld handlede 2,6 procent lavere. Det indikerer alt i alt et meget usikkert marked i øjeblikket, og man bør træde varsomt frem, ikke mindst med fondenes store købte positioner taget i betragtning.

Egyptisk hvede

Egypten vil i dag igen være aktive i hvedemarkedet, og med de seneste ugers prisstigninger til sortehavsoprindelserne, bliver det spændende at se, om europæiske oprindelser igen vil finde vej, som i sidste uge, hvor polsk hvede var den billigste oprindelse på FOB-basis.

Tørke driller imidlertid stadig tilsåningen vinterafgrøderne i Sydøsteuropa og Sortehavet, hvilket vil opretholde visse risikopræmier i hveden, indtil nedbør finder vej til prognoserne og såsæden vej i jorden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle