Afgrødemarked: Bedring i vejret presser især de globale hvedepriser

Spekulative fonde i en ny runde af ’short selling’. Sanktionsfritagelser for iransk olieimport fornyes ikke – giver stort olieprishop.

Hvor den europæiske kornbørs Matif mandag holdt lukket, var der anderledes aktivitet på den amerikanske børs CBOT, om end handelsvolumenerne var lavere end normalt.

Tendensen var dog den samme for de fleste afgrøder, som gennem dagen oplevede et større prispres, hvor især hveden havde det hårdt.

Det skriver Jyske Markets.

En generel forbedring i vejrbetingelserne på den nordlige halvkugle er allerede nu med til at øge udsigten for den kommende høst, ikke mindst for områderne omkring Sortehavet.

Der er dog også større optimisme at spore blandt handlere i forhold til forventet fremskridt i tilsåningen af amerikansk vårhvede de kommende døgn, igen som følge af de gunstigere vejrforhold. Den amerikanske røde vinter hvede faldt i mandagens handel til det laveste niveau siden december 2017, hvor nye korte positioner blandt spekulative fonde var med til at trække markederne i rødt.

Disse fonde har senest også øget eksponeringen mod faldende priser på både majs og sojabønner. Prisen på hvede hos den største globale eksportør Rusland er også presset at de seneste udvikling i de klimatiske forhold, med priser, som nærmer sig de laveste niveauer i 7 måneder.

Franske FranceAgrimer publicerede fredag seneste opgjorte betingelser for den franske hvede, som blev nedjusteret fra 83 procent til 81 procent fra ugen før for ’good to excellent’.  

Sanktionsfritagelser udløber

Trump administrationen har henover påsken meldt ud, at de tidligere indførte sanktionsfritagelser for import af iransk olie blandt en række større handelspartnere – herunder Kina og Indien – ikke fornyes, når de nuværende midlertidige fritagelser udløber den 2. maj.

Udmeldingen kommer som en overraskelse for en stor del af markedet, som havde forventet en forlængelse af fritagelserne, ikke mindst i lyset af olieprisens stigende tendens gennem hele første kvartal. Trækket fra Trump har resulteret i et olieprishop på knapt fire procent til niveauer, som ikke er set siden starten af november sidste år.

I kølvandet på meldingen har Saudi Arabien dog bekræftet, at det i koordination med andre olieproducenter vil sikre markederne tilstrækkelige forsyninger, og at man vil gøre meget for at markedet forbliver i balance.

I hvilket omfang det vil påvirke produktionen fra de olieproducerende lande under OPEC+, som i øjeblikket producerer i forhold til December-mødets aftale om generelt skæring i produktionen, er indtil videre for tidligt at sige.

Lige nu monitorerer Saudi Arabien oliemarkedet tæt, og vil inden for de nærmeste uger konsultere andre nøgleproducenter og –forbrugende nationer i forsøget på at sikre et fortsat stabilt oliemarked.  
 
 
 
 
 
 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle