Afgrødemarked: Nyt fald i de amerikanske vinterhvedearealer

Ingen festfyrværkeri fra USDA efter fredagens WASDE-rapport, mens rapsfrøene indkasserer prisstigning for 8. dag i træk.

Det store festfyrværkeri udeblev fra fredagens januar rapporter fra USDA.

Noget overraskende blev de amerikanske sojaudbytter hævet med 0,5 bushels/acre til 47,4, og for majsudbytter med 1,0 bushels/acre til 168. Endnu et overraskende skridt, med foråret og forsommerens amerikanske vejrudfordringer. Det skriver Jyske Markets.

De prispositive aktører argumenterer at mindre indenlandske amerikanske majslagre ville tale for lavere udbytter, men markedets reaktion taget i betragtning indikerer en komfortabel forsyningsbalance. Derfor blev det ikke til de store bevægelser, hverken i den ene eller andet retning.

På den korte bane kigges der mod handelsaftalen, der kommer til at sætte dagsordenen, når den planmæssigt skal underskrives onsdag. Kigger vi lidt længere frem er en rekordstor produktion på vej ud af Sydamerika, og derfor kan majs og sojabønner få svært ved at løfte sig frem mod foråret.

De brasilianske og argentinske vejrprognoser ser favorable ud for de kommende to uger. Hvis de milde temperaturer og jævnlige regnbyger fortsætter den kommende måneds tid, vil en rekordstor brasiliansk sojahøst være sikret, men også den argentinske høst vil blive pæn.

Vi er ikke videre prisoptimistiske på soja frem mod den brasilianske høst.

Færre vinterhvede-arealer end sidste år

Hveden reagerede afdæmpet på de amerikanske vinterhvedearealer, der stort set ramte forventningerne med 30,8 mio. acres, omtrent 100.000 acres over forventningerne og 355.000 acres lavere end sidste år.

De globale hvedelagre eksklusiv Kina blev sænket med 1,4 mio. ton på højere forventet handel, en reduktion på 1 mio. ton i den russiske produktion og endnu en nedjustering af den australske produktion på 0,5 mio. ton.

Møllehveden på Matif lukkedemarginalt lavere, og handler fortsat omkring et modstandsniveau. Vi tror den får svært ved at komme højere, i det nuværende forsyningsbillede der stadig er fornuftigt. Risikoen er selvfølgelig et vejrmarked henover vækstsæsonen, men det er endnu for tidligt at spå om. Terminskurven er stort set flad frem til og med ny høst og prisudsvingene i markedet (volatilitet) er ekstrem lav.

Skæver vi til samme tid sidste år, kom hveden under betydeligt pres fra starten er februar, med en vækstsæson frem til maj, der forløb uden de større udfordringer.

større eksport af palmeolie

Palmeolien fandt fredag støtte fra den malaysiske forsyningsbalance, hvor data, som nævnt i fredagens kommentar, viste en større end ventet eksport og en større end ventet fald i lagrene, der nu er på det laveste niveau i 27 måneder.

Det gav grobund for at rapsfrøene igen lukkede på et nyt rekordniveau denne sæson, og dermed kunne notere en stigning for 8. handelsdag i træk.

Rapsfrøene begynder da også at se temmelig overkøbt ud på de tekniske indikatorer, og ligner noget der trænger til at tage en puster. Tilbage i 2017, hvor vi også handlede på disse niveauer i rapsfrø, vendte stemningen i begyndelsen af februar.

Spørgsmålet er om det er anderledes denne gang, hvor vi kigger ind i en ny sæson der også tegner til at være udfordret på produktionen. Situationen i Mellemøsten har stabiliseret sig, og det trækker risikopræmier ud af olien.

På den korte bane skal de vegetabilske olier derfor finde andre prisunderstøttende faktorer. Det kinesiske nytår skydes i gang fra næste fredag, og det kan helt generelt lægge en dæmper på aktiviteten, herunder begrænse efterspørgslen på vegetabilsk olie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle