Afgrødemarked: Råolien i højeste niveau siden marts

Råolien blev handlet på højeste niveau siden marts og vegetabilsk olie blev taberen på en ’rodet’ dag på afgrødemarkederne. Janet Yellen bliver ny finansminister i USA og trækker aktiemarkedet højere.

Det blev en blandet dag i afgrødemarkedet der hovedsageligt var drevet af udviklingen i Chicago, hvor markedet købte hvede og solgte majs/sojabønner, samt købte sojaskrå og solgte sojaolie.

Efter indledningsvist at have været under pres fra den europæiske åbning, vendte møllehveden i løbet af eftermiddagen rundt på en tallerken og lukkede i plus, efter køberne fandt en vej til Chicago-hveden først på eftermiddagen, i forlængelse af USDA’s nedjusterede amerikanske hvedeareal-konditioner fra 46 til 43procent i kategorien god/meget god.

Det gav Møllehveden support, der igen tester modstandsniveauet og denne sæsons foreløbige top i 213 euro. Møllehveden har overordneligt svært ved at forlade modstandsniveauet, og det tyder på et snarligt brud.

Gode takter i russisk hvede

Den russiske hvedeeksport fortsætter med at vise gode takter. For november måned ventes eksporten at ramme 4,4 mio. tons, ifølge russiske SovEcon. I så fald vil den totale eksport for denne sæson til dato tangere rekordsæsonen fra 2018/19. Også den kommende tid kan diskussionen om nye eksportafgifter være medvirkende til, fastholde et højt eksporttempo.

Vegetabilsk olie under pres

Tirsdagens største taber blev den vegetabilske olie, der var under pres fra sojaolien, og trak resten af komplekset med lavere. Rygter om at Kina har annulleret adskillige laster palmeolie og erstattet dem med konkurrencedygtig, men traditionelt dyrere sojaolie, var medvirkende til at holde palmeolie under pres.

Sojaolie i euforisk stemning

Sojaolien har i en euforisk stemning accelereret ud på topsiden af sin stigende trendkanal, et typisk tegn på overkøbte niveauer. De seneste dages prisfald til palme- og sojaolien forventer vi derfor mest af alt er en korrektion fra overkøbte niveauer kombineret med profittagning i et vegetabilsk oliekompleks, der har outperformet det resterende afgrødemarked.

Råolie brød sommerens top

Råolien der steg små fire procent gjorde ellers sit for at støtte op om komplekset, men det var ikke tilstrækkeligt med positive nyheder.

Råolien brød ubesværet sommerens top til i underkanten af 48$, der ikke er set siden primo marts, hvor efterspørgslen fra den første corona-smittebølge for alvor tog fart. Kan vi holde niveauet ugen ud, er det
et ganske prispositivt signal.

Råolien handler yderligere en procent højere onsdag morgen.

Den kommende amerikanske præsident, Joe Biden, har valgt den tidligere Centralbankdirektør Janet Yellen som finansminister, og det blev taget godt imod, da hun ventes at forsætte med at støtte op om en lempelig penge og finanspolitik.

Dermed vi vil i vid udstrækning komme til at se en fortsættelse af den ’bløde linje’. Stabilitet og mindsket usikkerhed er netop, hvad finansmarkederne godt kan lide, og det gav syn for sagen med øget
risikotagning. Samtidig var de risikobetonede aktiver hjulpet af en ’tilbage til
normalen’ stemning.

Det amerikanske Dow Jones aktieindeks satte nyt rekord, da det for første gang krydsede 30.000, lige som industrimetallerne samt ikke mindst føromtalte råolie steg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle