Afgrødemarked: Russiske hvedeudbytter skuffer indledningsvist

Forventningerne til den kinesiske sojabønneimport hæves, mens den russiske hvedehøst skuffer til en start.

Hvedehøsten er roligt startet op i det sydlige Europa og sydlige Rusland, men udbytterne viser indledningsvist skuffende takter, og det var fredag med til at understøtte møllehveden. Per 2. juli er høstede russiskehvedearealer opgjort til 1,2 mio. hektarer, svarende til 4,2 procent af de indenlandske vinter- og vårhvedearealer.

Det skriver Jyske Markets.

De russiske udbytter lyder foreløbig på 3 ton/hektar. De sydligste egne af Rusland manglede henover
foråret nedbør, og det tyder på, at have haft en lille indflydelse på udbytterne. Men der er delte meninger om disse udbytter kommer til at danne grundlag for de generelle niveau, eller om det er helt som ventet, med baggrund af det varme forår, hvor netop de sydlige egne var hårdest ramt.

Direktøren for russiske SovEcon udtaler: ”Markerne i det sydlige Rusland var forventet at producere lavere udbytter end sidste år. Landmændene ventes at starte med at høste de hårdest ramte marker, og det er derfor for tidligt at ændre udbytteestimaterne for nuværende”.

Positive takter på europæiske marked

Mens det amerikanske marked fredag holdt lukket, så smitter det positive europæiske marked af på de amerikanske afgrøder her fra morgenstunden, hvor de er startet positivt ud. Det betyder at Chicago-majsen igen flirter med niveauet omkring 3,50$/bushel, der kan danne grundlag for yderligere short-covering på den korte bane.

Sojamarkedet

I sojamarkedet er der også prisunderstøttende nyt. China National Grain and Oils Information Center hævede i sidste uge deres estimater for den kinesiske sojabønneimport med 3 mio. ton til 94 mio. ton for indeværende sæson, der slutter til september. Samtidig blev importen for kommende 2020/21 sæsonen hævet til 95 mio. ton.

Begrundelsen for opjusteringen er primært forventninger om øget import fra USA, hvor priserne i andet
halvår er særdeles konkurrencedygtige med de sydamerikanske varer. Dertil kommer en marginalt strammere forsyningsbalance, lige som de lavere end ventet arealer i USA støtter op.

Imidlertid er verden ikke ved at løbe tør for sojabønner, og dermed er det svært at se, hvad der skal få priserne til at stikke helt af. Men helt overordnet set udvikler afgrøderne sig positivt i øjeblikket, og det smitter af over en bred kam.

Oliepil peger opad

Rapsfrøene led fredag under et presset vegetabilsk oliemarked, men i dag forventer vi pilen peger opad fra åbningen. Både palmeolien og den canadiske canola er startet ud i grøn, og sidst men ikke mindst handler
råolien 2 procent højere her fra begyndelsen af ugen. Råolien ser generelt ud til at have god momentum, og trenden peger fortsat opad.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle