Afgrødemarkedet: Rationering af palme- og solsikkeolie påvirker markedet

Der sker fortsat reduktioner af de lange positioner i US-futures.

FNs fødevareindeks så et tilbagefald i april på 0,5 procent, hovedsageligt grundet et fald på 5,7 procent i madolieindekset, der skyldtes rationering på bl.a. palme-, soja- og solsikkeolie i flere lande.

Finansielle aktører fortsætter med at nedbringe deres netto lange eksponering i US futures. Sent fredag viste CFTC data, at positioner i hhv. hvede og soja var nedbragt med 23 procent og 12 procent, mens majs var reduceret med to procent.

Det skriver Jyske Markets i deres afgrødekommentar.

Nettopositionering i afgrødefutures er stadig pænt over det historiske gennemsnit, men med reduceringen i sidste uge er den lange eksponering nu på det laveste niveau i over to måneder.

I dag er der kommet kinesiske importdata for april. Sojabønneimporten holder sig til trenden over de senere år og lander på 8,1 millioner ton (28,4 millioner ton år til dato).

Nedlukningerne kan derfor endnu ikke aflæses i importdata.

Ugens kalender

Fra Malaysia får vi tirsdag lager- og eksporttal for palmeolie. Der vil formentlig være sket et markant løft i eksporten grundet Indonesiens forbud, mens markedet også vil holde ekstra godt øje med, hvor meget produktionen er øget.

Palmeolie er faldet tilbage fra rekordniveauer på aftagende importefterspørgsel fra netop Malaysia, mens der også er rygter om en ophævelse af Indonesiens eksportforbud i slut maj/juni.

Ugens hovedbegivenhed på kalenderen er WASDE-rapporten, hvor der i maj-udgaven er inkluderet forudsigelser for den nye høst. Herudover vil der være fokus på hvor meget Ukraines kommende afgrødehøst justeres ned, hvorvidt USDA estimerer en effekt af de høje gødningspriser og om Kinas nultolerance overfor Covid sætter sig i landets forventede import.

I tillæg til råvarekalenderen vil et af ugens helt store fokusområder være Ruslands fejring af sejren i anden verdenskrig mandag.

Spekulationerne går i begge retninger i forhold til om Putin melder noget nyt ud omkring enten eskalering eller neddrosling for kamphandlingerne i Ukraine.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle