Afgrøder og mælk kan give Firstfarms historisk højt resultat

Landbrugsvirksomheden opjusterer forventningerne til 2022.

Storlandbruget Firstfarms har i forvejen ikke lagt skjult på, at 2022 kan gå hen og blive et rigtigt godt år.

Det har flere opjusteringer sidste år vist. Men nu forventer det børsnoterede landbrug med hovedsæde i Billund og aktiviteter i en række østeuropæiske lande, at 2022-resultatet bliver historisk godt.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

- Vi har oplevet historisk høje priser på mælk og afgrøder og senest har priserne på grise også nået et bedre niveau. Griseproduktionen er dog ramt af høje omkostninger, men det opvejer den effektivitet og cirkularitet, vi har fået oparbejdet i produktionen, siger adm. direktør Anders H. Nørgaard i meddelelsen.

Firstfarms har aktiviteter i Slovakiet, Rumænien, Ungarn og Tjekkiet, som drives uafhængigt af hinanden med selvstændig ledelse, aktiviteter og kunder.

Landbrugsvirksomheden forventer nu, at Ebitda på 140-150 millioner kroner mod tidligere 110-140 millioner.

Driftsresultat Ebit forventes at ligge på mellem 90 og 100 millioner kroner mod tidligere udmeldt mellem 65 og 95 millioner kroner.

Forrige regnskab i 2021 var det hidtil bedste for Firstfarms. Overskuddet endte på 34,8 millioner kroner, hvilket var lige præcis 10 millioner kroner mere end i 2020. Resultatet af den primære drift voksede fra 54,2 millioner kroner til 69,9 millioner kroner.

Omsætningen voksede til 369 mio. kroner, hvilket er en stigning på 18 procent.

Firstfarms offentliggør 24. marts årsregnskabet for 2022.

Faktaboks

Firstfarms

Firstfarms har hovedsæde i Billund og er etableret i 2005 af otte investorer, da de købte et landbrug i Slovakiet. 

I dag har Firstfarms aktiviteter i Slovakiet, Rumænien, Ungarn og Tjekkiet, som drives uafhængigt af hinanden med selvstændig ledelse, aktiviteter og kunder.

I Slovakiet har Firstfarms både grise-, mælke- og afgrødeproduktion. Griseproduktionen består af 2.300 søer og en årlig produktion på 45.000 smågrise. Mælkeproduktionen består af cirka 5.100 kvæg, hvoraf cirka 2.500 er malkekøer og 2.600 er til opdræt. Derudover driver Firstfarms  8.940 hektar landbrugsjord i Záhorská nízina i det sydvestlige Slovakiet med hvede, byg, rug, majs, sukkerroer, raps, valmuer og græskar. Tæt på Donau-floden i Trnava har Firstfarms 1.550 hektar med produktion af hvede, majs, raps og byg. 

I Rumænien har Firstfarms 4.350 hektar landbrugsjord i den østlige del af landet med produktion af hvede, majs, raps, soja og solsikker. 

I Ungarn opererer Firstfarms inden for griseproduktion med 2.500 søer og en årlig produktion af smågrise på 87.000, som sælges videre til et af selskabets datterselskaber eller andre slagtelandbrug. I juli i år købte Firstfarms selskabet Try-Béta Kft i juli. Dermed overtog FirstFarms driften af op til 1600 hektar dyrket jord i Ungarn.

I Tjekkiet driver Firstfarms to farme med produktion af 71.500 slagtegrise om året. I den sydøstlige del af landet driver selskabet  1.150 hektar landbrugsjord med hvede, vinterbyg og vinterraps. 

Totalt dyrker FirstFarms cirka 21.000 hektar landbrugsjord i Slovakiet, Tjekkiet og Rumænien.

Kilde: Firstfarms.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle