Afgrøderapport viser kun begrænsede frostskader på afgrøder i EU

Vinterafgrøder i EU ser ud til at klare frisag i forhold til frostskader, da stort set alle kulderamte områder også har haft snefald, hvilket har virket som et beskyttende lag for afgrøderne.

MARS- afgrøderapporten (Monitoring Agricultural Resources) for februar blev offentliggjort mandag og viser en periode med exceptionelt lave temperaturer i flere dele af EU. 

Ifølge rapporten har vejret i Europa været ramt at tre kuldeperioder i år. 

Den tredje af disse, som var mellem d. 7. og 15. februar var den mest udtalte og påvirkede det største område, først nordeuropa, det nordlige Polen, Tyskland, Beneluxlandene og det nordlige Frankrig og bare for en enkelt dag Ungarn, sydøsteuropa og Tyrkiet.

I flere regioner var de laveste temperaturer blandt de laveste i de seneste 50 år 

Alligevel forventes der begrænsede skader på vinterafgrøder fordi de fleste kulderamte områder var beskyttet af snelag i de koldeste perioder.

I det vestlige Tyskland, det østlige Frankrig, Ungarn, sydøst Europa og Tyrkiet forventes der nogle frostskader i de områder der ikke har haft sne og, hvor frosttolerancen har været dårligt udviklet på grund af perioden lige før frosten med temperaturer over normalen.

Fortsat varme og vådt vejr i sydøst europa

Når man ser på  hele rapportens periode, der dækker 1. januar til 15. februar, har der på trods af kuldeperioden været temperaturer på to grader over normalen i hele det sydlige Europa. 

I de fleste dele af Europa har der været nedbørsmængder over gennemsnittet i, med de størse afvigelser i Italien, Balkan, Rumænien, Bulgarien og Grækenland, hvor der har været regn i rigelige mængder. Også i den østlige del af Spanien og dele af Ukraine har der været nedbørsmængder langt over gennemsnittet.

Varmeskader i Afrika

I nordafrika er vinterafgrøderne blevet påvirket af høj varme i størstedelen af regionen og desuden er der alvorlig vandmangel i det centrale og vestlige Mahgreb. 

Sammenlignet med en normal sæson har såsæsonen været til tiden i Tunesien, vestlige Libyen og Egypten, men var forsinket 2-3 uger i Marokko og Algeriet. 

På landsplan er forventningerne til udbytte over gennemsnittet i Marokko, Tunesien og Libyen, men  langt under fem-års gennemsnittet i Algeriet.

MARS-rapporten for marts bliver udgivet den 15. marts. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle