Aflyste konfirmationer og ferier koster opgaver hos landbrugsvikarerne

Forårets konfirmationer og familiefester er udsat på grund af corona-krisen. Det får landmænd til at aflyse vikaren.

Landmænd aflyser vikaropgaver på stribe, fordi corona-krisen betyder, at de alligevel ikke skal på weekendferie eller holde konfirmationer og runde fødselsdage.

Det fortæller en række vikarordninger, LandbrugsAvisen har talt med.

Så selvom mange landmænd og deres medarbejdere er pressede af ekstraordinære børnepasningsopgaver betyder corona-krisen generelt ikke, at der er mere rift om landbrugsvikarerne end ellers - snarere tværtimod.

Kun et enkelt vikarbureau oplever, at landmænds børnepasningsproblemer har givet ekstra opgaver i ordreborgen.

Landmænd aflyser

"Der hvor vi mærker det (corona red.) lige nu er på weekendafløsningerne, de ekstra fridage, landmændene skulle have haft. De bliver aflyst, fordi landmændene ikke kan komme afsted til det, de skulle", fortæller Birgit Christensen, leder af Vestjysk Vikarservice.

"Det samme gælder de løse aftener, hvor de skulle have været afsted til bestyrelsesarbejde og den slags".

Hun forventer desuden, at mange af de bestillinger, som normalt løber ind om foråret, vil blive aflyst på grund af forsamlingsforbuddet og de lukkede kirker.

"Jeg plejer at have mange afløsninger, når konfirmationerne sætter i gang i foråret. Dem får jeg ikke i år", siger hun.

Ferien bliver udsat

Birgit Christensen frygter, at også ferie-afløsninger vil blive aflyst. Hun har slet ikke oplevet, at den pressede situation, som en del landmænd er i på grund af manglende medarbejdere, har givet rift om landbrugsvikarer.

"Vi har ikke modtaget ekstra bestillinger begrundet i, at landmændene og deres medarbejdere ikke kan få passet børn".

Uændret niveau

Heller ikke Nordvestjysk Vikarservice i Thisted har oplevet tilgang i bestillingen af afløsere efter corona-krisens udbrud.

"Vores aktivitetsniveau er normalt på landbrugsområdet", siger vikarfordeler Lene Munk Andersen, Nordvestjydsk Vikarservice i Thisted, som har ca. 10 landbrugsvikarer.

"Vi har dog lige fået den første henvendelse fra en landmand med en syg medarbejder, men det er jo ikke sikkert, det er corona, for der er masser af influenza i gang for tiden", tilføjer hun.

Intet boom

Samme billede gør sig gældende i Lillebælt Vikarservice i Vejle med 30-35 landbrugsvikarer, fortæller forretningsfører Kaja Eriksen.

"Der har været aflysninger, fordi det, man skulle, ikke er blevet til noget. Generelt er situationen nærmest uændret. Vi har ikke oplevet noget vildt boom i efterspørgslen, men vi er rustet til det, hvis det skulle komme", siger hun.

Undtagelsen på Sjælland

Ingen regel uden undtagelse:

Hos Sjællands Vikarservice har direktør Michael Joensen netop modtaget en bestilling på tre ugers afløsning i svinestalden hos en landmand med to ansatte, som har problemer med børnepasning på grund af corona-krisen.

Desuden har han fået bestillinger på afløsning på lager- og udleveringsopgaver hos et par foderstofforretninger, hvor et par medarbejdere enten selv er corona-syge eller bange for at blive det, fordi de har været sammen med nogen, der er blevet syge.

"Det er ikke det helt store, vi har oplevet, men de tre ugers afløsning hos en svineproducent betyder, at vi har måttet flytte vikarer til fra andre områder", siger Michael Joensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle