Afrikansk svinepest i Kina rammer sojapriserne

Den afrikanske svinepest i Kina koster på det globale foderforbrug.

Når den afrikanske svinepest sænker antallet af svin hos verdens største svineproducent med 16,6 procent, vil det uvægerligt have indflydelse på foderforbruget.

Det skriver Agrocom.

Kina stod sidste år for halvdelen af den globale svineproduktion, og købte godt 60 procent af den globale sojaeksport.

Dette sammenholdt med den lave svinetælling tidligere på måneden, må medføre et lavere forbrug af foder.

Et af Kinas største handelshuse sagde i går, torsdag, at de ser et tolv-procents fald i efterspørgslen på foder i dette høstår, og at det vil reducere forbruget af sojaskrå med 5,5 procent.

Men med et stort fald i antallet af søer, 19,1 procent, og den afrikansk svinepest ude af kontrol, kan faldet i 2019-2020 høståret blive endnu større.

”Både de globale og amerikanske sojalagre er rekordstore, men i USA er forventningen, at sojaarealerne falder med 1,7 millioner hektar i den kommende vækstsæson svarende til et produktionsfald på godt seks millioner tons sojabønner, men det kan meget vel vise sig, at den markedsmæssige effekt fra de lavere arealer bliver udlignet af et tilsvarende fald i sojaforbruget og dermed sojaimporten i Kina.”, skriver Agrocom.

Sojapriserne er på både kort og langt sigt i en nedadgående trend, og priserne bryder 300 dollar. Det kan åbne for et hurtigt fald ned imod 250 dollar, hvor det tidligere har vist sig at være godt at købe sojaskrå på lange kontrakter.

Kan være godt nyt for korn

Det lavere foderforbrug vil dog ikke ramme den globale kornefterspørgsel, spår Agrocom.

Kina har nemlig ingen import af foderkorn. Derfor er det på kornsiden et spørgsmål om, hvor meget korn regeringen kommer til at lægge på lager til priser, der er godt 100 dollar højere end verdensmarkedet.

Svinepesten kan måske endda øge forbruget udenfor Kina. De amerikanske priser på svinekød stiger vildsomt, og samtidig kan de amerikanske farmere se frem til et godt år med lave majs- og sojapriser, samtidig med at de får gode penge for deres svin.

Det er penge på bundlinjen, og det fører til en større produktion og højere foderforbrug, vurderes det.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle