Afrikansk svinepest rammer Bulgarien hårdt

Kraftigt stigende priser på svinekød er resultatet af afrikansk svinepest i Bulgarien.

Afrikansk svinepest gør ondt i Bulgarien, der senest har oplevet sit hidtil største udbrud på en svinegård med 17.000 svin.

En række tamsvinsbesætninger er i løbet af juli blevet inficeret.

Priserne på svinekød er gået op, og var få uger efter afrikansk svinepest i september 2018 ramte landet allerede steget 25-30 procent, men den bulgarske sammenslutning af kødforarbejdningsvirksomheder vurderer, at svinekød kan stige op til 50 procent ved årets udgang og dermed være tæt på rekordniveauer.

Bulgarien kan ifølge netmediet GlobalMeatnews miste op 20 procent af den samlede svineproduktion i landet til afrikansk svinepest.

For at forhindre yderligere spredning af sygdommen har den bulgarske landbrugsminister, Dessislava Taneva, givet ordre til, at der indledes en frivillig nedslagtning af svin fra baggårdsproduktioner.

Det har givet store protester i landet, og en frist for nedslagtningen er udskudt frem til 11. august, efter protesterne blandt andet resulterede i en blokade af en af landets hovedtrafikårer.

Det menes, at der er mindst 5.000 baggårdsproduktioner med svin og for ejerne af mange af dem, er de nødvendige for at opretholde en tilværelse.

Ifølge GlobalMeatnews vil EU-Kommissionen dækker 75 procent af omkostninger til at håndtere afrikansk svinepest i Bulgarien. Det er et beløb i størrelsesorden 2,3 milliarder kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle