Agerskovgruppe har sendt stævning af sted

Midt i debatten om juridiske forundersøgelser har den sønderjyske landmandsgruppe Agerskovgruppen afsluttet sin. En stævning af staten for efterafgrøder er en realitet.

Mens Landbrug & Fødevarers foreninger diskuterer på kryds og tværs om slaget om efterafgrøder kan vindes i retten eller ej, er den sønderjyske landmandsgruppe Agerskovgruppen skredet til handling: Fredag blev en stævning sendt afsted - det er i alt fald, hvad Agerskovgruppens formand Jens Peter Aggesen forventede ved redaktionens slutning torsdag.

»Stævningen kører på efterafgrødekravene. Vi har fået lavet konsekvensberegninger på 25 produktionslandbrug«, siger Jens Peter Aggesen.

750.000 i direkte tab

Beregningerne er foretaget af to konsulenter ved LandboSyd og én af de landmænd, der har lagt bedrift til, er Agerskovgruppens næstformand Holger Iversen, Augustenborg,

Beregningerne viser, at efterafgrødekravene koster Holger Iversen et direkte tab 750.000 kr. om året. Den sønderjyske landmand driver 430 hektar hovedsageligt med vintersæd, og 20 pct. af arealet med raps. De nye efterafgrødekrav betyder, at han i stedet skal så efterafgrøder på 50 pct. af arealet med efterfølgende vårbyg.

»Vi kommer til at mangle rigtig meget hvede til vores griseproduktion. Det skal vi så ud og købe«. Konsulenterne sætter forskelsprisen på vinterhvede og vårbyg til 12 kroner, for hans jord er langt bedre til hvede end til vårbyg.

»Vi avler kun 56 hkg i vårbyggen men 82 hkg i hveden. De tal er gennemsnittet af de fem foregående år. Det betyder, at jeg mangler ca, 1.740 kr pr. hektar eller knap 750.000 kr. på min ejendom«.

En lavine af ulemper

»Hvis jeg piller 750.000 kr. ud af min årlige konsolidering, giver min ejendom underskud. Jeg har da ikke 750.000 i overskud hvert eneste år«

»Det her vil udløse en lavine af negative sideeffekter: Det vil ødelægge jordprisen og forpagtningspriserne, pludselig er vi insolvente igen. Så kommer bankerne efter os og kreditforeningerne bliver nervøse – det er virkelig højt spil, det, man har gjort her«, siger Holger Iversen.

Han tilføjer, at så har han slet ikke sat tal på en række øvrige problematikker: Bl.a. at han kommer til at mangle kvælstof og dermed protein, så han skal ud og købe mere soja.Dertil kommer det umulige i at overholde datofristerne.

»Inden 20. august skal jeg så 301 hektar med raps og efterafgrøder. Det kan ikke lade sig gøre, for så skal vi være færdig med at høste 1. august – det er vi bare ikke”!

Foreninger sprang fra

Jens Peter Aggesen afviser, at det er et problem, at Agerskovgruppen skal løfte den økonomiske byrde til advokatudgifter alene. Han lægger dog ikke skjul på, at det ikke var tænkt sådan til en start:

»Vi inviterede KHL, LandboSyd, og Østlige Øers Lbf. til møde, og det gik godt. Men så hoppede de fra. De kom og sagde, at de havde fundet en anden advokat og nu skulle i mødes i Odene, Men det ville vi ikke«, siger Jens Peter Aggesen, som har holdt fast i Hans Sønderby, tidligere advokat for Bæredygtigt Landbrug.

Faktaboks

Agerskovgruppen:

  • Agerskovgruppen blev stiftet af sønderjyske landmænd i 2011 i protest mod vandplaner og Grøn Vækst.
  • Siden har gruppen især gjort sig bemærket ved at arrangere store landmandsmøder på Agerskov Kro.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle