AgriNord: Landmænd og medarbejdere ville vide mere om MRSA

De fleste, der bliver smittet, vil naturligt smide bakterien - 94 procent taber spontant stafylokokker som MRSA efter 24 timer, sagde sygeplejerske ved orienteringsmøde hos AgriNord i går.

I går var en gruppe på omkring 70 landmænd, medarbejdere og deres familier mødt op for at blive klogere på MRSA CC398, da Agri Nords svineudvalg inviterede til orienteringsmøde. Det skriver AgriNord og her følger et referat fra mødet tilsendt af AgriNord:

Til at svare på spørgsmålene var hygiejnesygeplejerske fra Statens Serum Institut, Tinna Ravnholt Urth. Hun arbejder for rådgivningstjenesten for MRSA i dyr og bruger i øjeblikket en stor del af sin tid til at skille fakta fra myter i debatten.

Et af hendes budskaber var, at der ikke findes bakterier i Danmark, der er så resistente, at vi ikke kan behandle dem – heller ikke MRSA. Det handler om at give den rigtige behandling. Men derfor er der alligevel god grund til sikre, at bakterien ikke spreder sig, men bliver i staldene.

" Øvelsen går ud på at finde dem der har MRSA, så vi kan give den rigtige behandling fra starten af. Hvis I som svineproducenter bliver indlagt er det vigtigt, at I fortæller, at I arbejder med levende svin, så I kan få den rette behandling i tilfælde af, at I har MRSA," sagde hun på mødet.

Flere af de fremmødte var usikre på, hvordan de skulle forholde sig i forhold til venner, bekendte og andre der ikke arbejder i svineproduktionen.

- De fleste, der bliver smittet, vil naturligt smide bakterien, men det er ikke nogen naturlov. 94 procent taber spontant stafylokokker som MRSA efter 24 timer. Selvom man er gift med en svineproducent og deler soveværelse, så bliver man ikke smittet, hvis man sørger for at følge sundhedsstyrelsens anbefalinger, fortalte Tinna Ravnholt Urth.

Hun understregede, at der ikke var grund til at bekymre sig om at have børnenes legekammerater og andre gæster på besøg i stuehuset. Det vigtigste er at have styr på hygiejnen i stalden og en del af aftenens program var derfor også anbefalinger til rutiner med skiftetøj, papirhåndklæder, håndsprit mm.

Brug for information
Formand for svineproduktionsudvalget i Agri Nord, Claus Nørgaard, var glad for den afklaring som Tinna Ravnholt Urth kunne give. Han håber, at den offentlige debat om MRSA kan blive mere nuanceret.

"Det er rigtigt godt, at vi som producenter og vores medarbejdere kan blive klogere på, hvordan vi skal forholde os til MRSA, og hvad det reelt betyder, hvis vi bliver smittet. Men der er især brug for, at den brede befolkning får den viden, vi nu får. Ellers risikerer vi at skabe en overdrevet frygt," mener Claus Nørgaard.

Han efterlyser, at tingene bliver sat i perspektiv og henviser til, at MRSA er en blandt mange stafylokokker. Tallene fra Statens Serum Institut viser, at antallet af dødsfald som følge af stafylokokker i årene 2009-2013 var 1.241. Heraf var kun 27 på grund af MRSA og blot 3 på grund af MRSA CC398 også kaldet svine-MRSA.

Emneord

mrsa

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle