Analytiker: Kina kan have købt mælk til lager

Kineserne kom stærkt igen oven på sidste års første kvartal med lukkede havne. Det kan få betydning for eksporten i 2021.

Kina overraskede med import i det corona-hærgede 2020. Det kan få betydning for importens størrelse i 2021.

Det fortalte Niels Ole Nielsen, mejerianalytiker i Landbrug & Fødevarer på Agroweb, Landbrugsmediernes virtuelle konference tirsdag.

"2020 ender volumenmæssigt på en eksport til Kina på stort set samme niveau som i 2019", fortalte han.

"Det var nok ikke det, mange troede på, da vi i de første måneder sidste år oplevede, at der lå tankskibe ude i havnene i Kina og ikke kunne blive lastet. Men det lykkedes Kina at komme igen og nå stort set samme volumen som året før".

Svimlende indkøb

At kinesernes indkøb af varer som modermælkserstatning, mælkepulver, ost, fløde og andre mejerivarer er afgørende, er der ingen tvivl om hos analytikeren.

"Kina er blevet det land, som de øvrige lande eksporterer flest mejeriprodukter til. Af den del, som de store mejerilande eksporterer, er det Kina, der aftager mest. I 2019 endte importværdien af mælkeprodukter til Kina på 75 mia. kroner, så kinesernes indkøb betyder utrolig meget", slår han fast.

Det store spørgsmål er så, om den gennemførte import til det store asiatiske land er blevet spist eller om det er lagt på lager. For selv om statistikkerne er blevet bedre de seneste år fra officielt hold, er der stadig mange spørgsmål og unøjagtigheder i data, påpeger Niels Ole Nielsen.

"Rygterne siger, at kineserne har øget deres lagre en lille smule. Da havnene var lukket for et år siden på grund af covid-nedlukningen i januar-februar, viste sig, at de stort set havde nok. De stod i hvert fald ikke lige og manglede det, der lå på skibene, fordi de havde et lager inde på land", forklarer Niels Ole Nielsen og tilføjer:

"Det forlyder, at de har øget det lager. Derfor er der en forventning om, at den kinesiske import i 2021 måske godt kan gå hen og falde med 10 procent".

"Forbruget i Kina forventes at stige, som det har gjort en del år, men kineserne er også begyndt at øge deres egen mælkeproduktion. Derfor er det ikke givet, at der kan afsættes lige så meget mælk i Kina, som der har været gjort de sidste par år".