Analytiker trods høj kornpris: Hold lade-porten lukket lidt endnu

Trenden mod højere priser fortsætter, fordi produktionen indtil videre vil halte efter forbruget.

Alt det med at tro og synes er landmandens værste fjende, når det gælder om at agere i markedet med høje priser på korn og foder. Spørger man markedsanalytiker Palle Jakobsen fra agrocom.dk om et godt råd, udtrykker han det sådan her:

"Jeg ville ønske, at landmænd ville trykke crtl-alt-delete på deres hukommelse. Alt det, vi går og tror, hjælper altså virkelig dårligt i den nuværende situation", siger han forud for det interview, som han giver tirsdag formiddag i AgroWeb-studiet i selskabet med LandbrugsAvisens chefredaktør Christian Friis Hansen.

"Mange reagerer på de høje priser med, at det da hverken kan passe eller fortsætte. Men, jo, det kan det godt, så længe produktionen er bagud i forhold til forbruget".

Vi har spist lagrene

Den nuværende situation med svimlende priser kræver lige et par ord, for at man kan forstå, hvorfor det også er svært at komme ud af boblen. Palle Jakobsen forklarer det sådan her:

"Bortset fra et dyk under finanskrisen havde vi høje priser på afgrøder og råvarer fra 2006 til 2013. Derefter faldt priserne i et par år for derefter at være stabilt lave. Årene med høje priser stimulerede produktionen og lagrene blev bygget op. Men nu er forbruget og efterspørgslen eksploderet, og lagrene er ved at være spist op, uden at råvareproduktionen er fulgt med. Det er lidt ligesom med penge i banken. De får en ende på et tidspunkt, når man ikke sætter flere indW.

Ingen tør efter tæsk

Udfordringen er nu, at ingen rigtig tror tilstrækkeligt meget på, at de høje priser vil holde, til at de vil investere i en større produktion.

"I de næste par år kommer der ikke til at ske så meget. Når først man har fået en gevaldig lag tæsk, skal der meget til, førend man har lyst til at kaste sig ud i investeringer i større produktion. Spørg bare svineproducenterne, om de har lyst til at bygge stalde nu".

"I Rusland er der ikke noget incitament, fordi regeringen holder priserne nede på hjemmemarkedet med eksportafgifter. Kina mangler vand, Brasilien tør ikke fælde mere regnskov. I USA vil de hellere producere biobrændsel, og i Europa betyder den grønne omstilling mindre produktion. Potentialet ligger i Afrika syd for Sahara, men det er der vist ingen investorer, der for alvor er klar til at gå i kast med".

"Mit bedste råd er, at man forholder sig til trenden, som siger fortsat stigende priser. Er der en lokal pristop, så sælg, hvis du har brug for likviditet. Eller skal du holde ladeporten lukket".

Faktaboks

Se mere på AgroWeb

  • Få en markedsorientering om korn- og grovvaremarkedet onsdag 23. november 11.00-11.45.
  • Se mere på: landbrugsavisen.dk/agroweb