Analytikere: Lav tysk svineproduktion kan gavne svinepriser

Tysklands selvforsyningsgrad er under hårdt pres – det kan gavne puljenoteringen på sigt.

Omfanget af tysk svineproduktion har de seneste par år været i bakgear, men er alligevel vokset kraftigt gennem mange år. 

Den øgede produktion har givet tyskerne en produktion af svinekød, der overgår tyskernes eget forbrug, og derfor er landet afhængigt af en betydelig eksport. En eksport, som med udbruddet af afrikansk svinepest, er i store problemer, fordi store dele af Asien har lukket for tysk svinekød.

Ifølge Markus Fiebelkorn, markedsanaytiker hos Danske Svineproducenter, er produktionen på vej til at falde kraftigt. Det er velkendt, men analytikeren satte mere specifikke tal på nedturen, da han sammen med sin analytikerkollega hos Landbrug & Fødevarer, Karsten Flemin, var indlægsholder ved LandbrugsMediernes virtuelle konference AgroWeb.

"Tyskerne har 900.000 slagtninger, men er på 800.000 nu, måske færre. Der er færre besætninger, og der har været en nedtur for smågriseproduktionen. Der var i 1992 cirka tre mio. søer, men nu er vi på omkring 1,8 mio. søer. Hvis vi ser et fald på 20 procent i soantallet, så svarer det til, at der forsvinder 360.000 søer. Får de 30 grise hver, så er det over ti mio. smågrise, der kommer til at mangle. Så den tyske slagtesvineproduktion skal falde", lød meldingen fra Markus Fiebelkorn.

Han blev suppleret af Karsten Flemin, der også forholdt sig til den faldende selvforsyningsgrad fra et niveau i 2000 på cirka 90 procent til nu i omegnen af 115-120 procent. Den faldende produktion kan bevirke, at Tyskland ikke længere er selvforsynende med svinekød.

"Tyskland er ikke langt fra at komme under 100 procent selvforsyning. De er på 115-120 stykker, og får de 20 procents nedgang i løbet af to år, så er de snart under 100. Vi ved, at lande med selvforsyning under 100, de kan udnytte, at de kan sælge det hele på hjemmemarkedet, som normalt betaler god, og der bliver også givet støtte til egenproduktionen, der er under 100 procent. Så på sigt tror jeg nok, at den tyske pris kommer op igen", sagde han og erklærede i lighed med Markus Fiebelkorn, at han forventede, at den tyske slagtesvinenotering vil være under den danske i hele 2021.

På den længere bane med lavere selvforsyningsgrad, der kan munde ud i højere slagtesvinepriser, vil det også smitte af på puljenoteringerne for smågrise. Men for nuværende var der enighed blandt analytikerne om, at det er bedst at være i den beregnede notering.

"Jeg regner med, at den beregnede notering vil fortsætte (over puljenoteringen, red.) i 2021, fordi den danske slagtesvinenotering ligger markant højere end den tyske. Om det vil fortsætte også i 2022, er jeg ikke sikker på. Det kommer an på, hvordan slagtesvinenoteringen vil udvikle sig, hvordan eksporten til Kina vil udvikle sig. Lige nu er det bedste bud at afregne efter den beregnede notering", sagde Markus Fiebelkorn. 

Emneord

Agroweb 2021

Arrangementer