Bedste tip til at fremtidssikre din bedrift: Prøv noget nyt

Måske du skal bestille noget nyt sæd til dine kvier, eller prøve en ny afgrøde i marken? Mulighederne er mange - bare man er åben og ikke mister innovationslysten, lyder det fra Jakob Lave, udviklingschef i Seges.

Klima, bæredygtighed, genbrug, dyrevelfærd, teknologiske fremskridt - der er mange faktorer, der kommer til at påvirke dansk landbrug i fremtiden.

For at man som landmand og virksomhed er bedst rustet til at følge med den rivende udvikling som erhvervet uundgåeligt vil opleve, så er det vigtigste, at man er klar på at være nysgerrig og prøve nye ting, det pointerede Jakob Lave fra Seges på Landbrugsmediernes virtuelle konference, Agroweb, torsdag. 

"Alle landbrug bør have en 'innovationsafdeling'. Og tænker jeg ikke på, at man skal sætte en masse penge af til konsulenter med bløde hænder, der er alt for dyre. Det er et udtryk for, at landbruget før har rykket sig og gjort fremskridt - og det er vigtigt at man øver sig og rykker sig", siger Jakob Lave, der er udviklingschef i afdelingen Strategi & Vækst hos Seges. 

Ny sæd eller plante?

På webinaret  fortalte Jakob Lave blandt andet om to landmænd, der havde imponeret ham.

Den første var en mælkeproducent, der for et halvt år siden havde fortalt, at han havde købt japansk kobe-sæd. Det skulle krydses med hans jerseykvier, for at se hvad det ville gøre for mælken og kødet.

Den anden var en planteavler, der sidste forår plantende to hektar med en ny afgrøde. 

"Han fortalte, at det ikke var noget han kunne tjene penge nu, men han ville se, hvordan hans medarbejdere, mark og maskiner ville reagere. Dermed endte han faktisk med at skabe en kæmpe nysgerrighed hos sine medarbejdere", siger Jakob Lave og tilføjer:

"Det handler om at være nysgerrig på andre afgrøder, eller krydse sine kalve på en anden måde og stille sig selv spørgsmål som, kan jeg lave noget andet kød eller andet mælk?".

Måske også medarbejderstaben skal gennemses, hvis man spørger Jakob Lave.

"Hvis man er nysgerrig på, hvad der rører sig af trends, kan man måske også tænde nogle unge mennesker med nye ideer. Dem er dem, vi har så meget brug for i erhvervet".

Skyklapperne skal smides

Ifølge Jakob Lave handler det i høj grad om at træne sin innovationsmuskel. 

"Vi skal have skyklapperne af. Der kommer til at blive nye måder, man har landbrug på. Både med 'kød' udviklet på et laboratorium og planteproduktion som ikke nødvendigvis foregår ude på marken. For at være med her, tror jeg på, at man skal træne sin innovationsmuskel", siger han. 

Er man ikke vil med ny sæd eller nye planter, er der dog også andre måder at træne sin nysgerrighed.

"Vi skal også have genopfundet nogle af de her egns-specifikke produkter. Vi ved, at nogle egne er gode til at dyrke nogle ting på, og andre steder andre ting. Vi skal vise, at vi gør noget forskelligt og på den måde gå ind i den her samfundskontrakt om at være her", siger Jakob Lave, der peger på, hvor vigtigt det lokale er.

"I og med at landbrugsvirksomheder bliver større, så tager de også en større plads i lokalsamfundet, og der er det vigtigt, at man er god til at være en aktiv del af det. Del på Facebook hvornår du kører gylle ud, vis dit cerifikat på at du er bæredygtig eller på andre måder gå aktivt ind i lokalmiljøet", pointerer han.

Emneord

Agroweb 2021

Arrangementer