Dansk topchef: Vi får selvkørende mega-robotter, der både sår og høster

Danske Morten Schmidt har været digital chef hos af verdens største maskinproducenter. På AgroWeb fortalte han om et interessant bud på fremtidens maskine.

Robotter, der kan klare flere funktioner – såkaldte redskabsbærer er bestemt en del af fremtidens maskinpark.

Sådan lød det forleden fra danske Morten Schmidt, da han gæstede LandbrugsMediernes studie under AgroWeb, hvor han fortalte om nogen selvkørende maskiner i en noget anderledes størrelse, end vi hidtil har set pible op.

Til daglig er han CEO med base i Zürich for i den digitale startup OneSoil, der laver digitale løsninger til landbrug over hele verden. For få måneder siden var han digital chef hos CNH – og tidligere har han også indtaget en nøglerolle indenfor Agcos arbejde med smart farming og præcisionslandbrug.

 ”Ja, for mig er svaret ja. Måske også enheder, som har kabine på, der er større end Robotti eller Dot som Raven lavede. Hvad er det for et problem, vi forsøger at løse? Ja, vi forsøger at løse, at vi skal have den mindst mulige investering til at udføre markarbejdet med bedst muligt udbytte. Vi har marksprøjter, mejetærskere og andre selvkørende maskiner. Jeg er sikker på, at der er nogen, som bliver i stand til at løse alle de funktioner, som de forskellige maskiner laver. Så snart alle funktioner er integreret i den her redskabsenhed, så betyder det, at jeg kan spare penge på at købe en traktor, en marksprøjte, en såmaskine og en mejetærsker”, siger Morten Schmidt.

Han peger på, at en landmand i dag betaler en masse penge for funktioner på traktorerne og maskinerne, som ikke bliver udnyttet kapitaleffektivt.

"Over halvdelen af de omkostninger, der er på en mejetærsker, går ikke på tærskeenheden. Det er på kabinen, på dæk, hjulene og på motoren. Det er på noget, som ikke ligger i maskinens værdi. Den bliver kun brugt en lille del af året. Det er en helt forfærdelig ineffektiv kapitaludnyttelse. Tænker man på en virksomhed, der køber en maskine, der kun bliver brugt tre uger om året – og kun halvdelen bliver brugt på dens værdi. Det er ikke særligt effektivt. Kan de her redskabsbærere komme derhen, hvor de dækker en hel proces, så betyder det pludselig, at der ikke skal købes fire-fem store maskiner”, siger han.

Kan vi komme derhen, hvor de både kan etablere såbed, så og høste?

”Jeg tror, at de kan det. Størrelsen er afgørende. De små kan ikke det. Der er nogle fysiske udfordringer. Agcos lille robot, der kører i en sværm, er begrænset til det, som en robot på 100 kg kan. Men jeg er helt sikker på, at på den måde landbruget er struktureret, og her tænker jeg på mine kunder i Ukraine og Brasilien, så vil rigtig store, mega Robotti eller mega Dots(være oplagte red.). Jeg tror, at de bliver større end de største traktorer og mejetærskere, fordi man kan koncentrere sin kapitalindsats. Der er også den sværm-teori. Men hvad er kapitaleffektiviteten. Kan de ikke gøre det hele, så skal jeg stadig have nogle andre enheder. Jeg tror, at de bliver større. Og så bliver det med en operatør på. Hvis du laver en mega redskabsbærer i en størrelse som en Case IH Steiger eller de største Agco eller John Deere-maskiner. Jeg er helt sikker på, at de alle sammen tænker på det her”, siger han.

 

Emneord

Agroweb 2021