Efter de første forsøg: DLG-chef optimist for mystisk stofs store klimaeffekt

Danmarks største grovvareselskab står i en af de vigtigste klimakampe med et stof, der spås at give en stor klimaeffekt i landbruget.

Stof X kaldes det bare.

Men det er ikke bare bare – og koden er langt fra knækket endnu. Alligevel er faglig chef for kvægfoder hos DLG, Birgitte Marie Løvendahl Raun meget optimistisk i troen på, at DLG og Vilfoss i et forskningssamarbejde med Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla, Danish Crown og Seges i løbet af få år kan præsentere en ny kost for køer, der vil få udledningen af det stærkt klimabelastende metan til at blive langt mindre.

 ”Vi er stadig i startfasen, men vi har allerede de første delresultater, som viser, at stoffet har en rigtig god metanreducerende effekt”, opsummerer hun, da LandbrugsAvisen ringer for at høre om arbejdet. 

Hele ´No Methane´ projektet har et mål om at reducere metandannelsen med 50 procent, og de første resultater blev serveret for kvægbranchen i september på den traditionsrige ´Fodringsdagen´. Resultaterne viste flotte reduktioner i metan-udledningen ved brug af produkt X.

Men inden man bliver alt for entusiastisk og begynder at regne på, hvor mange procentpoint det vil flytte i Danmarks klimaregnskab, så viste forsøgene også, at der var et par foreløbige ”bivirkninger”. Foderoptagelsen dalede ligesom, man fik et dyk i mælkeydelsen.

Birgitte Marie Løvendahl Raun kalder det dog ikke overraskende – og siger, at man kommer til at arbejde med en lang række forsøg, hvor man arbejder på at få skruet tingene sammen, så stoffet X kan bruges samtidig med, at produktionsøkonomien opretholdes for landmanden.

Vilofoss-direktør: Vi oplever usædvanlig stor interesse fra udlandet

Til projektet, der går under navnet ’No Methane’, har Innovationsfonden bidraget med et tilskud på 16 mio. kr. Ifølge DLG investerer grovvarevirksomheden selv mange midler i projektet – også på den længere bane, når forsøgsdelen er afsluttet, og man i samarbejde med datterselskabet Vilofoss kommer til at arbejde målrettet på at få de nye fodermidler ud i markedet.

 ”Dette projekt har et internationalt perspektiv, hvor vi kan være med til at skabe en betydelig reduktion i koens udledning af metan, uanset om den græsser i Sønderjylland eller Sydamerika. Vilofoss har allerede i dag et forhandlernet på alle kontinenter i verden til produkterne Stalosan og X-zelit, og det er via disse forhandlere, at det nye produkt skal afsættes. Vi oplever en usædvanlig stor interesse fra udlandet på produkt X, og netop dét er et godt eksempel på, at dansk landbrug og dansk viden kan bidrage med grønne løsninger til klimaudfordringen,” siger Bøje Kjær, CEO i Vilofoss Danmark. 

 I forhold til almindelige projekter er tidsplanen overordentlig ambitiøs, fortæller Birgitte Marie Løvendahl Raun hos DLG.

 ”Der er ikke mange projekter, som kommer så hurtigt ud over rampen, som det her har gjort. Og det er jo også fordi, at vi arbejder med en klar deadline. Vi har ikke den samme tid som i andre projekter, hvor man godt kan arbejde over mange år. Der er mange, som arbejder med det her. Vi ved godt, at det er vigtigt. Hvis vi i fremtiden skal have licence to produce med køer, så skal vi have en løsning”, siger hun.

Og hvad er det så DLG tilfører til kvægfoderet, der gør, at der dannes langt mindre metan i køernes vomme?

 Den viden er potentielt banebrydende, og den holdes tæt på kroppen.

 ”Vi arbejder stadig med at få patentet på plads, og derfor bliver det foreløbigt kaldt X”, forklarer hun.

 Under AgroWeb kan du læse mere om DLGs involvering i projektet på virksomhedens egen mødeplads på AgroWeb.

Forskningsarbejdet forventes at have en varighed på minimum fire år. 

 

Emneord

Agroweb 2021