Minkformand om kritik af størrelse på erstatning: Vi vidste, det ville komme

Minkformand Tage Pedersen forstår godt, at menig mand mener, at der er tale om et højt beløb til minkavlerne - men der er også tale om et stort erhverv, påpeger formanden, der ikke vil anbefale nogen avlere at starte op igen.

Efter aftalen om fuld erstatning til minkbranchen faldt på plads mandag aften, har det været til debat, om det endelige beløb på sammenlagt 18,7 mia. kr. nu også er rimeligt.

Det var man godt forberedt på hos Kopenhagen Fur, hvor Tage Pedersen er formand, forklarede han ved en virtuel paneldebat hos Landbrugsmediernes AgroWeb onsdag.

"Vi vidste godt, at det ville komme. Det er et kæmpe beløb, og mange har ikke en idé om, hvad det er, regeringen har købt. Det havde regeringen heller ikke, da den tog beslutningen om at lukke erhvervet", forklarede minkformanden, der fortsatte:

"Man skulle måske have sat sig ind i, hvad man købte. Det er jo over 1.000 farme, pelserier, et kæmpe auktionshus og så videre. Det er et stort erhverv, så selvfølgelig er det dyrt".

"Jeg har læst, at man kan få 27 kampfly for de penge, og jeg synes, vores erhverv er meget mere værd end 27 kampfly".

de næste måneder kan blive de hårdeste

Tage Pedersen gjorde desuden klart i paneldebatten, at aftalen langt fra markerer afslutningen for hele minksagen. 

Havde der været tale om en håndboldkamp, er man kun ved pausen mellem to halvlege.

"Det kommer til at tage lang tid endnu, det her, og vi har kun en pausestilling. Hvad slutresultatet bliver, det ved vi først, når der er lavet vurderinger af alle de enkelte avlere", siger formanden, der også kom ind på de menneskelige aspekter i det lange forløb:

"Det har været svært fra november til nu, men det kan godt være, at de svære måneder venter forude. Det bliver mere og mere tomt for folk, hvis de skal gå og vente på en afgørelse. For mange handler det jo også om, hvorvidt de kan blive boende på deres ejendom, om de kan fortsætte med andet landbrug, eller om de skal ud og have et andet arbejde".

umulig og urimelig situation

Ved en teknisk gennemgang for journalister i Erhvervsministeriet tirsdag lød det, at der kan gå op til to år, før alle minkfarme og følgeindustri er eksproprieret.

Det er dog usikkert, hvad tidshorisonten egentlig er.

"Det kommer an på, hvordan det her bliver bemandet", lød det fra direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen, der også deltog i debatten, der fortsatte:

"Det er en helt umulig og urimelig situation, hvis avlere og virksomheder skal vente i årevis på at komme videre med resten af deres liv. Ligesom der skal være en fair og ordentlig erstatning, så skal det gerne gå hurtigt, så de kan komme videre".

urealistisk genstart

I minkaftalen indgår en dvaleordning, hvor der er afsat 60 mio. kr. til avlere, der ønsker at lægge forretningen i dvale og starte op igen i 2021 eller 2022.

Det var dog ikke noget, nogen af paneldeltagerne ville anbefale.

"Jeg vil anse det som meget urealistisk, at det kan blive kommercielt interessant", lød analysen fra L&Fs Flemming Nør-Pedersen, mens minkformand Tage Pedersen supplerede:

"Jeg mener ikke, man kan anbefale nogen i Danmark, at gå ud og tage den ordning. Vi har været stærke i Danmark, fordi vi har haft en stor og stærk klynge. Om et år eller to skal man starte op som pioner uden foderfabrikker, uden Kopenhagen Fur. De avlere ville skulle subsidieres de første mange år for at kunne klare sig mod konkurrenterne i Polen og Kina".

jyske bank: tænk jer om

Fra Jyske Bank var der heller ikke nogen anbefaling til at starte mink op igen.

Adspurgt, hvad direktør Per Ørts Vinstrup vil sige til sine minkkunder, hvis de overvejer at starte op igen, lød svaret:

"Vores råd ville lyde; tænk jer om! Det er ikke, som det har været tidligere, hvor hele baglandet var på plads. De skal starte forfra med tæver fra udlandet, som slet ikke har den kvalitet, vi er vant til herhjemme. Der vil gå mange år, før det kommer op på niveau igen", sagde han.

Emneord

coronavirus mink , Top2