Skubber dyrt korn jordprisen over 165.000 kr.?

Fortsætter priserne for planteavl deres stigning, kan det smitte af på priserne for jord til planteproduktion, mener mæglere fra Nybolig Landbrug.

Priserne for afgrøder tordner i vejret, og det har givet planteavlerne fornyet interesse i markedet. Det mærker man hos Nybolig Landbrug Thisted, hvor indehaver Ejnar K. Jeppesen følger udviklingen nøje.

"Intet er sikkert, men fortsætter priserne på korn og andre afgrøder deres stigning, bliver det spændende at se, om det smitter af på jordpriserne. Hvor de priser – der for tiden ligger på 165.000 kr. i gennemsnit – kan lande, er det vanskeligt at spå om", siger han.

De højere afgrødepriser skyldes rekordsmå kornlagre, en svigtende planteavl rundt om i verden og en stadig globalt voksende efterspørgsel hos en stigende befolkning. Det kan mærkes i Danmark. Hvor hvede og byg for to år siden kostede 120 kr. for 100 kg, er prisen nu 200 kr., mens raps sælges for 400 kr. pr. 100 kg mod 250 kr.

Kapitalstærke købere

Priserne for planteavl har længe stået i skyggen af mælkeprisen og afregningen for svin, men det vil ændres, hvis afgrødepriserne holder fast i den opadgående kurs, mener Ejnar K. Jeppesen. Og så skal man skynde sig i banken og låne penge, hvis man overvejer at investere i jord til planteavl, siger han.

"Rundt omkring sidder der kapitalstærke landmænd med stor friværdi og muskler til at købe. Hvis den gruppe bliver interesseret i at købe jord til planteavl, vil det drive jordprisen opad".

Skulle jordpriserne vise sig at blive ophedede, vil de, der for år tilbage købte jord billigt, desuden kunne hente en pæn avancegevinst ved et salg.

"Hvis der er mulighed for en god forretning inden for ens erhverv, handler det om at gå efter den", siger Ejnar K. Jeppesen.

Generelt godt salg

Ser man bort fra den svingende svinenotering og usikkerheden om fremtidige svinepriser, er der generelt set et godt marked for salg af ejendomme for tiden. Det siger Gustav Winther, indehaver af Nybolig Landbrug A/S i Randers.

"Ligesom planteavlerne får mælkeproducenter gode priser for deres produkter. Det giver luft og større købekraft og mange mælkeproducenter og planteavlere ønsker at ekspandere – trods stadig flere regler for ejendomshandler. Samtidig er der relativt få nødlidende ejendomme tilbage. Det giver en anden og mere positiv tilgang til ejendomshandel hos den finansielle sektor", siger Gustav Winther.

 

 

Faktaboks

Mød Nybolig Landbrug:

  • Nybolig Landbrug er udstiller på AgroWeb. 
  • Se deres artikler og indhold om ejendomsmarkedet på www.agroweb.dk.