Svineanalytikere: Kina er den store joker

Kina er på vej mod større selvforsyningsgrad, men der er fortsat gode eksportår i vente, mener to danske analytikere.

Kina har været på de fleste svineproducenters læber de seneste år efter udbruddet af afrikansk svinepest, der for to år siden nedlagde omtrent halvdelen af landets svinebestand.

Men der er stadig gode muligheder for eksport til verdens største producent af svinekød, mener både Karsten Flemin og Markus Fiebelkorn, analytikere hos henholdsvis Landbrug & Fødevarer og Danske Svineproducenter.

Det kom frem på dagens session om indlæg om svin på Landbrugsmediernes virtuelle konference Agroweb. 

Karsten Flemin henviste i sit indlæg til den seneste USDA-rapport, der forudser en stigning i den kinesiske svineproduktion på 14 procent i 2021. Trods den store fremgang er der fortsat langt op til kinesernes produktion i 2018. Det vil have den virkning, at kineserne fortsat vil have et stort behov for import af svinekød også i de følgende år.

Begge analytikere påpegede, at Kina er den store joker - både fordi de aftager og forbruger så store mængder svinekød, men også fordi estimaterne for deres egenproduktion er usikre.

"I den seneste opdatering fra USDA har de opjusteret med to mio. tons svinekød i Kina. Det er en kæmpestor forandring, men den er baseret på estimater. Jeg stoler mere på folk, der har besøgt Kina og fortæller om deres oplysninger. Jeg har fx en tysk kollega, der fortalte, at han sidste år slet ikke så nogen svinetransporter. Det betyder noget for mig", sagde Markus Fiebelkorn og vurderede, at der går flere år, før den kinesiske svinebestand nærmer sig niveauet fra før udbruddet af afrikansk svinepest.

Karsten Flemin var også mere forsigtig, når det gælder meldinger fra Kina og landets svinebestand.

"Kina og coronaen er den store joker", sagde han og nævnte i samme åndedrag, at retningen for udviklingen af den kinesiske svinebestand er klar:

"Der er ingen tvivl om, at trenden er op for kinesisk svineproduktion. Den har bundet, og priserne er faldet, men er kommet lidt op i forbindelse med de kinesiske nytår. Trenden er op, og spørgsmålet er bare, hvor hurtigt de kommer op", sagde Karsten Flemin. 

En tredje joker kan muligvis komme ind i spillet, hvis problemet med en ny variant af afrikansk svinepest i Kina vokser.

En stor kinesisk svineproducent har for kort tid siden registreret en ny stamme, som formentlig er opstået, fordi der er kommet vacciner ud i markedet mod den frygtede sygdom.

"Varianten er ikke nær så smitsom som normal afrikansk svinepest, men til gengæld ødelægger den søernes antal smågrise. Det er klart, det rammer produktionen, og spørgsmålet er, om man skal slagte søer ud og sætte nye ind eller er bange for at der kommer en ny variant ind", sagde Karsten Flemin. 

Emneord

Agroweb 2021

Arrangementer