Zinkfri virkelighed presser på: Sjællandsk svineproducent har i fire år produceret grise uden medicinsk zink

Søren Larsen er en af de svineproducenter, der med hjælp fra Danish Agro, har kørt uden medicinsk zink til sine smågrise.

Mens mange svineproducenter endnu ikke har prøvet kræfter med at producere smågrise uden brug af medicinsk zink de to første uger efter fravænning, så har Søren Larsen, der sammen med sine forældre driver Dyrehavegård ved Dalmose på Sjælland, mere erfaring end de fleste.

For med bistand fra Danish Agro har Søren Larsen i snart fire år produceret grise uden brug af zinken, der forbydes i juni 2022.

Det fortalte Søren Larsen, da han var med i et Danish Agro-indlæg ved Landbrugsmediernes AgroWeb torsdag formiddag.

Han bemærkede, at dagligdagen uden zinken har givet nogle anderledes grise fra starten.

"Men når man lærer at passe dem, så er de nemme at have med at gøre, for det er meget med rutiner", fortalte han og fortsatte:

"Det er også blevet mere frit, for vi kan vælge, hvornår vi vil fodre med hvad slags foder".

Starter i farestalden

Arbejdet med en zinkfri virkelighed starter for Søren Larsen allerede i farestalden.

I farestalden startes med at tildele foder i små mængder på størrelse med en meget lille kop. Cirka fem gange dagligt gives piller til grisene fra dag fire.

"Derved lærer de at æde, og det kan vi tydeligt se, når de kommer i klimastalden, for de går direkte hen i foderautomaten", sagde han.

Alle fravænnede grise, der kommer fra besætningens eget sohold, indsættes torsdag. Grisene sorteres i to hold med små og store grise, og resten betragtes som ens i størrelse.

"Vi tildeler de små hold ekstra vand, resten af holdene bliver tildelt vand i deres fodertrug ved vandventilerne, og det gør vi to gange om dagen i 14 dage. To gange om dagen tildeler vi også foder på gulvet til grisene, og det er simpelthen for at lære dem at finde noget foder hele tiden og æde og komme i gang", forklarede han.

Mandag er det nødvendigt at medicinere grisene i tre dage. Det er fast procedure, og det har gjort, at det samlede medicinforbruget er blevet sænket. 

Hygiejnen er en vigtig faktor med at lykkes med zinkfri fravænning. Hos Søren Larsen bliver klimastalden sat i blød, vasket med sæbe, og stalden desinficeres.

"Alle foderautomaterne bliver skilt ad og vasket indvendigt. Så sætter vi varme på. Vi har gulvvarme, og vi har ribberør i siderne, og samtidig tilsætter vi varmekanon dagen før for at varme hele stalden op", forklarede han.

Som en ekstra foranstaltning, der ikke ses i mange besætninger, skiftes træsko ved hver sektion for at holde hygiejnen på et højt niveau.

At andre producenter prøver sig frem med at halvere zinkforbruget i fravænningsfoder har Søren Larsen ikke meget fidus til. 

"Du er simpelthen nødt til at finde ud af, hvad det er, der er i din besætning. Vi fandt fx ud af, at det med at sætte for mange grise ind til at starte med var et no-go. Grisene bliver simpelthen ustabile i maven, når de bliver sorteret en gang til", sagde han og nævnte besætningens fokus på at have robuste grise ved indsættelse.

Den gennemsnitlige fravænningsalder er cirka 32 dage.

Hos Danish Agro har man arbejdet med problematikken siden maj 2016, og som noget forholdsvis nyt tilbyder foderselskabet et 360 graders rådgivningsforløb, hvor hele besætningen ses efter i sømmene for at komme i mål med zinkfri fravænning. Blandt fokuspunkterne i rådgivningen er ifølge Arne Ringsing, produktchef hos Danish Agro, management, vand, fravænningsalder og faste rutiner.

Det samarbejde Søren Larsen har med Danish Agro, stiller han sig yderst tilfreds med:

"Vi får alt den rådgivning, vi har behov for, og hvis der kommer ny udvikling, så får vi også hjælp til det", sagde han.

Du kan læse mere her.

Emneord

Agroweb 2021 , Zinkfri