Aktieselskab vil sikre mere øko-jord på Bornholm

Foreningen Øko-Bornholm udbyder aktiver i et selskab, der skal udbrede økologisk fødevareproduktion på Bornholm.

Der er mange gode grunde til at satse på mere økologisk jord på Bornholm, mener foreningen Øko-Bornholm.

Gennem opkøb af jord og gårde vil selskabet medvirke til, at flere unge jordbrugere kan komme i gang med økologisk landbrug, øge den økologiske produktion på øen og i det hele taget udfolde liv og aktiv på landet. Det foregår allerede nu i et godt samarbejde med konventionelle landbrugere på Bornholm.

Lige nu er man i gang med at sælge aktier, og aktietegningen løber året ud. En personlig aktie koster 10.400 kr., den giver ikke afkast de første fem år, men derefter fem procent om året. Man kan også give en donation til foreningen, der så køber fællesaktiver.

Fra fond til A/S

Foreningen har to år på bagen som folkeoplysningsforening, og sidste år blev den omdannet til en erhvervsdrivende forening for at kunne blive et A/S.

Foredrag og markvandringer var nogle af aktiviteterne i starten, hvor det også var planlagt som en økofond, men for at lette administrationen i den løbende drift, blev man enige i foreningen om at gøre det til et A/S.

"Dette  projekt er også et velgørenhedsprojekt, der har et stært etisk kodeks. Vi er stadig voldomt optimisktiske, vi skal nok få solgt aktier for minimum tre mio. kr", fortæller bygningskonsulent Mads Kissow, der er formand for foreningen og fortæller, at blandt andet et økologisk høstmarked med lokale producenter er i støbeskeen. Foruden andre arrangementer, hvor man som mange andre tiltag har måttet ændre tid og sted på grund af corona-krisen.

"Vi håber at kunne opkøbe en gård og jord, som kan forpagtes til dem, der vil prøve kræfter med primærproduktion. Grønt, frugt og bær er gode muligheder for at starte økologiske produktioner op her på øen, og mange unge har allerede vist interesse for det", fortæller Mads Kissow.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle