Alarm advarer mod den farlige gyllegas

Flere alvorlige ulykker med den farlige gyllegas har sat tankerne igang hos et firma i Herning, der har udviklet en alarm, som kan advare landmanden mod for høje niveauer svovlbrintedampe.

Flere alvorlige ulykker med gyllegas ‐ svovlbrinte - har sat tankerne igang hos et firma i Herning.

Fra 2012 - 2019 er otte personer døde i en ulykke med gylle og svovlbrinte i landbruget. Det viser tal fra Seges. Dertil kommer flere alvorlige ulykker, som fra foråret, hvor fire personer 8. marts blev kvæstet efter indånding af svovlbrinte.

Firmaet Byggeri & Teknik I/S i Herning har derfor sat gang i salget af en alarm, der kan advare landmænd, når koncentrationen af dampe, når et vist niveau. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

"En række ulykker med svovlbrinte gennem foråret berørte os, og vi blev hurtigt enige om, at vi ville yde vores bidrag", udtaler direktør Flemming Hedegaard, Byggeri & Teknik.

"Vi afsøgte markedet og fandt frem til en allerede kendt teknologi, som kan forbedre sikkerheden for både landmændene og deres medhjælpere, når de arbejder med gylle".

Test gav gode erfaringer

I flere andre erhverv er en svovlbrintemåler en del af medarbejdernes påklædning, når de arbejder på steder, hvor den dødbringende og uberegnelige svovlbrinte kan forekomme.

Det er ikke lige så almindeligt i landbruget, men det vil Byggeri & Teknik I/S nu arbejde for, at det bliver, siger Flemming Hedegaard.

Svovlbrintemåleren er blevet testet i flere stalde, hvor den afslørede fejl i gyllesystemer, som medførte spredning af gyllegas.

"Vi er sikre på, at den lille måler kun advarer, når der er noget at advare omkring. Testen har været foretaget i flere stalde, og måleren kan bruges både hos kvæg, svin og i øvrigt hos alle andre, hvor der er risiko for svovlbrinte‐udvikling", udtaler projektleder, teknikrådgiver Kurt Mortensen.

Måleren er en lille detektor på størrelse med en tændstikæske. Den kan placeres på tøjet eller støvleskaftet. Det skyldes, at svovlbrinte er en smule tungere end atmosfærisk luft og frigives ved arbejde med blandt andet gylle, så koncentrationen bevæger sig nedefra og opefter.

Faktaboks

Hvad er svovlbrinte?

 • Svovlbrinte (H2S) er en særdeles giftig gas, hvis lugt ofte beskrives som ”rådne æg”.
 • Gassen er lumsk, da den lammer lugtesansen.
 • Svovlbrinte stinker, men dræber uden lugt. Derfor er det ikke muligt at afgøre ved hjælp af lugtesansen, om en lokalitet er farlig på grund af en forekomst af svovlbrinte.
 • Giftvirkningen er som cyanids, idet cellernes forhindres i at optage ilt, så de dør, ligesom hvis der var iltmangel.

Koncentrationer og virkninger af svovlbrinte.

 • 1 - 3 ppm Kan lugtes
 • 5 ppm Alarm om svovlbrinte. Du må max være i lokalet i 8 timer.
 • 10 ppm Alarm om svovlbrinte. Du må max være i lokalet i 15 minutter.
 • 20 ppm Øjenirritation – forlad lokalet straks
 • 100-150 ppm Lammelse af lugtesansen – forlad lokalet straks
 • 500-1000 ppm Lammelse af åndedræt – forlad lokalet straks
 • >1000 ppm Kollaps (knockdown) efter en eller to indåndinger

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle