Alle kategorier stiger: Knaphed sender Arlas mælkepris op

Mælkeprisen stiger på grund af knaphed i Europa på råvarer, melder Arla.

Mangel på råvarer i Europa sender fortsat priserne på mejerimarkederne opad.

Derfor kan Arla betale en hel eurocent bedre, svarende til 7,4 øre per kilo i merpris i november for mælk fra sine andelshavere.

"Prisen for alle EU-mejeriråvarer, især ost, er fortsat med at stige markant i september på baggrund af knaphed. Det britiske marked for økologi er endnu ikke vendt tilbage til niveauet før Covid-19, især hvad angår foodservice", lyder det fra koncernen.

Med prisstigningerne vil Arlas aconto-maxpris derfor lyde på 276,6 øre per kilo til de, der opfylder alle topkvalitets krav og med data til Klimatjek. Fro økologerne vil mælkeprisen lyde på 336,6 under samme vilkår.

Heri indgår det, at den europæiske mælkeproduktion faldt med en nedgang på 0,7 procent i juli og kun en mindre vækst i august i forhold til sidste år.

"Resten af verden har fokus på mælk, og Oceanien har haft en svag start på deres højsæson. Til trods for, at græsningsarealet er vokset, har august måned i New Zealand været overraskende lav med -4,8 procent, og Australien er også faldet med -3,7 procent", beretter Arlas markedsrapport og tilføjer:

"Tallene fra USA er stadig positive, men med blot +1,1 % fortsætter væksten i mælk sin opbremsning og har været på det laveste niveau siden juni 2020".

Ost sprang frem i august

Arla melder, at der er solide prisstigninger i september måned på stort set alle de største ostekategorier.

"Edam og Gouda havde prisstigninger på 12 procent i august, og stigningerne forblev høje i september, da tilgængeligheden har været lav. Priserne på mozzarella i Europa er steget med 7 % i løbet af de seneste 4 uger", lyder det i beretningen, der også beretter, at mælkepulver og smør har mærket afsmittende effekter på priserne, fordi især fløde er steget i niveau.

"Priserne på fløde er nu på det højeste niveau i 3 år, drevet af knaphed. De gennemsnitlige priser på smør er steget med 14 procent i de seneste 4 uger. Priser for smør i bulk i Oceanien er prissat 10 procent lavere end i Europa, hvor værdien af smør i USA stadig er betydeligt lavere (i øjeblikket 40 % under Europa)", bemærker Arla.

Til slut skriver koncernen, at priserne på energi som også meget omtalt af Arlas topchefer selv i halvårsregnskabet og også i mediebilledet generelt er "steget kraftigt". Især er naturgav ifølge de hollandske såkaldte TFF-priser fordoblet, siger koncernen. At priserne på energi stiger, vil Arlas leverandører uden tvivl kunne genkende på deres egne landbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle