Alle producenters drøm: Kunderne efterspørger mere end jeg kan sælge

Ditte Tranberg har fuld fart på sin virksomhed med linseproduktion. Linser er in, og forbrugerne efterspørger mere, end hun kan nå at sælge.

Faderen på Samsø og to andre landmænd er foreløbig de tre danske leverandører til de mange økologiske linser, som Ditte Tranberg i sin virksomhed har stor succes med at sælge som hele linser og linsemel til grossister, gårdbutikker, helsekostforretninger, cateringvirksomheder, restauranter og private.

De danske linser bliver kun solgt som hele linser, melet bliver indtil videre lavet af tyrkiske, økologiske linser indtil der er nok af danske linser på markedet.

Faktisk er efterspørgslen større, end hun kan følge med til. Nok især i år, hvor regn på et forkert tidspunkt gjorde, at landmanden på Norddjurs fik en dårlig linsehøst på sine 15 hektar.

Men al begyndelse er svær, og Ditte Tranberg er med blandt flere landet over, der høster vigtige erfaringer med proteinafgrøder, og som oplever, hvor stærkt udviklingen går for tiden. Mange forbrugere ser med stor interesse efter andre fødevarer end for blot få år siden. Og de store aktører er med på banen. Dermed er der også penge bag.

"Det er fedt at kunne være med fra starten. Jeg føler mig lidt som pioneer", siger Ditte Tranberg med et smil.

Bruger sin uddannelse

Ditte har for et par år siden sagt farvel til sit job som køkkenleder på en børneinstitution. Men uddannelsen som professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i cateringledelse gør hun stor brug af i dag, hvor hendes virksomhed ’Linser for Livet’, der holder til på en gammel gård i Skaden nord for Aarhus, sælger linsemel og linser.

Hun ombygger lige nu den tidligere stald til en fremtid som lager og produktionslokale.

Udfordringer

De største udfordringer har blandt andet været tørring af linserne efter høst, som foregår ude hos landmanden og som derefter skal igennem en renseproces, som i Dittes tilfælde foregår hos Gl. Buurholdt i Brønderslev.

Det er et firma, hun har indledt et samarbejde med blandt andet fordi de har et mobilt anlæg, som de især bruger til at oprense såsæd med. De arbejder så også på at kunne rense hoveddelen af havre fra linserne - linserne samdyrkes med havre.

Afsætningen er så god bl.a. fordi større køkkener og kokke er blevet interesserede i at bruge danske økologiske linser.

"Så det vil være godt at kunne få flere danske dyrkede linser med. Linser vil aldrig give et afkast som ærter eller hestebønner, men det er nemt for forbrugeren at bruge linser. Vi kan sagtens give landmanden en god pris for linserne og samtidig ende med også at give forbrugeren en god pris, Nu er prisen på linsemel er 90 kr. for et kg. Det rækker til at lave ca 150 grønsagsdeller med linsemel, og melet har en holdbarhed på to år", fortæller Ditte.

Linser giver ikke så stort udbytte som ærter, men Ditte er med i et linse-netværk, så vidensdelingen kan foregå nemt og hurtigt.

"I år har vi desværre haft en så dårlig sæson, og jeg kan risikere et udbytte på 5,5 ton danske linser, hvor jeg havde regnet med et udbytte på 15 ton. Den sort, vi har dyrket på Samsø de sidste tre år hedder Anicia og i år har Ydins Have haft Rosana linser, og vores dyrker på Norddjurs har brugt sorterne Flora og Rosana", fortæller Ditte, der understreger vigtigheden af, at afsætningen skal være på plads.

Faktaboks

Fødevarer kom i fokus

  • Ditte var med på Madens Folkemøde, som betegner sig selv som ’hele Danmarks folkemøde om alt det, der ligger på vores tallerkner, og måden vi producerer det på’. Over to dage samledes producenter, kokke, foodservice, madfolk, beslutningstagere, jordbrugere og danskere for at dele viden, holdninger og madglæde. Årets program bestod af debatter, workshops, skuekøkkener, samtaler og meget mere. L&F var en af arrangørerne.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle