Alle taler om CO2-afgift på landbruget

Når der tales klima i valgkampen, så er det næsten lig med en debat om CO2-afgift på landbruget. Ingen kan dog rigtig svare på, hvordan de mener, at afgiften skal se ud.

Landbruget skal have en CO2-afgift. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i sidste uge holdt åbningstale i Folketinget, dagen før, at hun udskrev det valg, som alle vidste ville komme.

Udtalelsen i statsministerens tale kom i det afsnit af hendes tale, som handler om, hvad der skal til for at løse klimakrisen. Talen blev startskuddet til en efterfølgende socialdemokratisk offensiv i valgkampen, når det kommer til spørgsmålet om CO2-afgift på landbruget. Indtil da har Socialdemokratiet ellers været noget mere tøvende med sine udmeldinger.

Forud for valget, hvor LandbrugsAvisen spurgte alle 14 partier, om landbruget skal have en CO2-afgift, bliver der hverken svaret ja eller nej til spørgsmålet om landbruget skal have indført CO2-afgift. I stedet bliver der henvist til det ekspertudvalg, også kaldet Svarer-udvalget, som skal afrapportere, hvordan en CO2-afgift kan skrues sammen, når det kommer til de biologiske processer i landbruget.

- Den skal vi selvfølgelig se ind i, førend vi træffer nogen politisk beslutning. For der er ingen tvivl om, at landbruget ikke skal afvikles, men i stedet udvikles til en grøn vækstmotor, der skaber grønne danske arbejdspladser, lød det fra Socialdemokratiet få uger før valget blev udskrevet.

Regeringen i kritik af blå blok

Nu er meldingen fra regeringen, at landbruget helt sikkert skal have en CO2-afgift, og siden Mette Frederiksens åbningstale har flere af regeringens ministre i, hvad der ligner et åbenlyst strategiskifte, for at hente flere grønne vælgere, kritiseret partierne fra blå blok for at ville frede landbruget.

Fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lød kommentaren til et skatteudspil fra Venstre i denne uge blandt andet til Ritzau, at han i udspillet savner tiltag i retning af en CO2-afgift på landbruget. Klimaminister Dan Jørgensen har også været ude at efterlyse, hvad Venstre vil, når det kommer til CO2-afgiften.

Onsdag aften havnede Dan Jørgensen i en åben diskussion på Facebook med Venstres klimaordfører Marie Bjerre om, hvorvidt landbruget skal have en CO2-afgift. Klimaordføreren fra Venstre skrev her, at Venstre og Socialdemokratiet jo i bund og grund mener det samme, når det kommer til CO2-afgiften, og at Venstre gerne vil have en CO2-afgift på landbruget, men ikke en afgift, der sender arbejdspladser ud af landet. Til det lyder det fra fra klimaministeren:

- Vi vil gerne lytte til ekspertgruppen specielt med hensyn til niveau. Men vi lover allerede nu, at der kommer en afgift uanset, hvad ekspertgruppen kommer til at sige, skriver Dan Jørgensen, der mener, at Venstre tager for mange forbehold i forhold til en CO2-afgift.

Vi vil det samme

Til LandbrugsAvisen siger Marie Bjerre, at hun mener, at regeringen i valgkampen udadtil forsøger at tegne en dybereliggende splittelse, når det kommer til at indføre en CO2-afgift på landbruget, mellem de to partier, som ikke findes.

- Vi er nødt til at afvente, hvad ekspertgruppen siger omkring, hvordan man kan lave sådan en afgift. Det er vigtigt, at det bliver et værktøj, som rent faktisk omstiller landbruget, siger hun, og henviser til, at det også er det, som rent faktisk står i Klimaloven.

- Socialdemokratiet går rigtig hårdt til os lige nu, men de siger jo rent faktisk selv præcis det samme. De vil også afvente ekspertgruppen, og de siger også, at det skal overholde principperne i Klimaloven, hvor det hedder, at det ikke må føre til eksport af arbejdspladser, siger Marie Bjerre.

Det tredje parti, der kandiderer til statsministerposten, De Konservative, har i øvrigt heller ikke afvist, at landbruget kan slippe for en CO2-afgift på landbruget, men også de vil vente på ekspertudvalgets afrapportering. En afrapportering der på grund af valget i øvrigt nu først forventes færdigt på den anden side af nytår.

Frustreret L&F-formand

Hele debatten omkring CO2-afgifterne på landbruget i valgkampen er årsag til frustration på Axelborg. L&F-formand Søren Søndergaard forsøger - med garanti forgæves - at få politikerne i den resterende del af valgkampen til at besinde sig, og vente på, at eksperterne har talt. Svarer-udvalgets formand, professor Michael Svarer, udtalte blandt andet i sidste uge til Agriwatch, at det er en særdeles kompliceret diskussion.

- Den diskussion, der er lige nu, handler kun om at lægge CO2-afgift på de biologiske processer, og til den diskussion, mener jeg, at der er der ikke ret mange politikere, der er klædt særlig godt på, da det er så komplekst, som det er, sagde L&F-formanden til LandbrugsAvisens netudgave i denne uge.

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle