Alle taler om energi - nu må der snart ske noget konkret!

Af Henrik Høegh, viceformand i Dansk Landbrug.

Det er de store energiplaners tid. EU-Kommissionen har fremlagt et ambitiøst oplæg til den fremtidige energipolitik i EU. Den danske regering er kommet med en ny energistrategi og har fremlagt sin plan for klimapolitikken i perioden 2008 - 2012. Og både Socialdemokraterne og de radikale er kommet med nye, energipolitiske oplæg.

I alle planer er der klar fokus på to ting: For det første hvordan vi kan reducere udledningen af CO2, og for det andet hvordan vi kan spare på energien. De enkelte planer har forskellige målsætninger, men i alle planer peges der på en markant udbygning med vedvarende energi, herunder bioenergi, og flere penge til forskning og udvikling som vigtige midler.

I dansk landbrug er vi glade for at energi og klima er kommet højt op på den politiske dagsorden. Klimapolitikken er en meget stor udfordring for hele verdenssamfundet og for et erhverv som landbruget. Gør vi ikke noget nu, kan det få katastrofale følger. Det er nødvendigt med en kombination af tiltag, som reducerer vores udslip af CO2, samt forskellige tilpasninger til klimaændringerne.

Det centrale er nu, hvordan politikerne vil omsætte intentionerne i konkrete tiltag. Det kan blive en vanskelig proces, da der er mange interesser på spil, og fordi det bliver dyrt. For dansk landbrug er det derfor vigtigt, at der laves balancerede løsninger. Vi skal både tilgodese ønsket om mere vedvarende energi - hvor vi er leveringsdygtige - og vores ønske om konkurrencedygtige energipriser.

For både primærlandbruget, gartnerierhvervet og vores andelsbaserede fødevareindustri er det meget afgørende, at vi får en klimapolitik, der ikke skader konkurrencen. Derfor skal vore fødevarevirksomheder, der er CO2-kvotevirksomheder - og dem har vi 20 af i vores fødevareindustri inden for mejeri, slagteri, gartneri og grøntørringsbranchen - have samme vilkår for kvotetildeling, som deres konkurrenter i de andre EU-lande. Ellers giver det problemer for hele erhvervet - også primærlandbruget. Det er derfor helt afgørende, at vi får fjernet dobbeltreguleringen af CO2. Vi vil ikke acceptere både at betale afgift og samtidig blive reguleret med kvoter.

Og så skal vi - som EU-Kommissionen længe har anbefalet - have mere gang i bioenergi. Det siger de fleste danske politikere også. Indtil videre har de dog talt LANGT mere, end de har handlet. Meget mærkeligt! For eksempel er biogas et af de billigste indenlandske klimainstrumenter, og så har biogas en masse positive afledte effekter, der gavner hele samfundet. Biobrændstoffer til transport skal fremmes i Danmark her og nu. Ellers løber andre lande fra os, og vi risikerer at miste unikke forskningskompetencer. Biobrændstoffer er det eneste virkemiddel, der på den korte bane kan mindske transportens CO2-udledning markant. Endelig skal vi have et friere brændselsvalg for kraftværkerne, så de kan skifte naturgas ud med biomasse.

Det er nu, vi skal have en konkurrencedygtig klimapolitik. Det er nu, politikerne på Christiansborg må give os de rammevilkår, der medfører, at vi får gang i biogas og biobrændstoffer til transport. Nogen påstår stadig, at det er to modsætninger. Sådan forholder det sig ikke. Holder vi takten med landene omkring os, kan det gøres uden at tabe konkurrenceevne.

Det er nu, der skal handles fornuftigt. Det er nu, der skal ske noget konkret.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle