Alternativet: Lad staten købe pressede landbrug og splitte dem op

Rasmus Nordqvist, erhvervsordfører for Alternativet, ser gerne en opsplitning af store landbrug.

Landbruget har stor betydning for arbejdspladserne i landdistrikterne.

Med den holdning som udgangspunkt fortæller Rasmus Nordqvist, det opstillingsberettigede parti  Alternativets ordfører for iværksætteri og erhverv, om sin vision for, hvordan landbruget kan komme ud af krisen.

I et indlæg på Altinget.dk foreslår han, at staten bør opkøbe landbrug, der er presset økonomisk.

"Måske skulle man - som vi gjorde med bankerne - lade det offentlige opkøbe nogle af de landbrug, der er så pressede, at landmændene bag reelt er låst fast i en uholdbar situation, som de ikke har udsigt til at slippe fri af," skriver Rasmus Nordqvist.

"Ved at frisætte de fastlåste bønder og samtidig udstykke landbrugene til mindre, lokale og bæredygtige landbrug vil vi tage hul på det paradigmeskifte, der skal til for at løse en fastlåst situation. At skiftet samtidig rummer et stort økonomisk potentiale, gør blot incitamentet endnu større," mener han.

Han mener, at landbruget i dag - udover den økonomiske - er i en krise på grund af mangel på bæredygtighed. Ved at lave mindre landbrug, der sælger fødevarer lokalt, vil man derfor både sikre bæredygtighed og god økonomi, mener han.

Han henviser til et eksempel i England, hvor byen Lewes har lavet et lokalt marked, hvor der sælges lokale fødevarer.

Alternativet er et parti, der er stiftet af tidligere kulturminister Uffe Elbæk. Partiet blev for nyligt opstillingsberettiget og er således at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Partiet har i de seneste meningsmålinger fået fin opbakning og står til at få flere stemmer end de to pct., der er spærregrænsen for at komme ind i Folketinget.

Emneord

landbrugskrise

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle