Alternativet vil bruge 43 milliarder kroner på vandudspil

I forbindelse med sit landsmøde i weekenden præsenterede Alternativet et vandudspil, som partiet vil bruge 43 milliarder kroner på.

I weekenden kunne Alternativet på sit landsmøde i Odense præsenteret et nyt vandudspil. Prisen er 43 milliarder kroner samlet.  

De 43 milliarder kroner skal findes ved at udstede grønne statsobligationer samt en engangsskat på såkaldte overnormale profitter.

Ud over at indeholde et forslag om, at der skal være gratis postevand på alle restauranter og caféer, så indeholder udspillet også forslaget om såkaldte grundvandsparker på 200.000 hektar. Det er samme forslag, som også SF har ytret ønske om, og det drejer sig om områder, hvor der ikke må benyttes pesticider.

Udspillet fra Alternativet indeholder dog også et ønske om at investere 28 milliarder kroner på at omdanne 400.000 hektar landbrugsjord til grønne såkaldte kombi-parker.

I de 400.000 hektar parker skal blandt andet indgå randzoner, der beskytter søer og vandløb mod fosforforurening, vandområder til oversvømmelse og forsinkelsesbassiner, der fremmer bundfældning af giftige stoffer ved monsterregn. 

Ifølge Alternativet vil parkerne sikre, at Danmark indfrier sin målsætning om at reducere kvælstofniveauet. 

De 400.000 hektar vil, lyder det fra Alternativet, udgøre under en sjettedel af Danmarks samlede landbrugsjord herunder samtlige 171.000 hektar lavbundsjorde, der dyrkes i dag.

Initiativet skal sammentænkes med eksisterende politiske aftaler om blandt andet udtagning af lavbundsjorde og skovrejsning.

På årsmødet i Alternativet lød det fra Franciska Rosenkilde i sin tale, at udspillet bliver præsenteret, fordi vand er en forudsætning for alt liv på Jorden.

- Vandet er i et evigt kredsløb med os. Vi låner det af fortiden, og vi giver det videre til fremtiden. Derfor skal vi passe på vores vand, sagde hun.

Alternativets meldinger om landbruget fik i weekenden Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen til at reagere. I et indlæg sendt til LandbrugsAvisen, skriver landbrugsordføreren fra regeringspartiet:

- Alternativet har lige holdt årsmøde og Alternativet vil afvikle dansk landbrug som stor fødevarenation. Alternativet ville blive tungen på vægtskålen og afgørende i en ren rød regering. Det fik vi heldigvis forhindret med en bred regering over midten, skriver Erling Bonnesen.

Vil i regering

Under årsmødet bekendtgjorde partiet, der lige nu har seks mandater i Folketinget, at partiet har rettet fokus på at komme i regering. Gerne allerede til næste valg.

Til DR siger Franciska Rosenkilde:

- Danmark er et landbrugsland, og det skal vi blive ved med at være i fremtiden. Men hvis vi fortsætter det system, der er nu, så er det rent faktisk at afvikle landbruget. Vi ønsker at udvikle det, og der skal vi gå en meget mere bæredygtig vej-

Alternativet mener, at landmænd skal efteruddannes, og at landbrug, der går konkurs, skal opkøbes og omlægges til blandt andet økologi.

De partier og interesseorganisationer, der indtil videre skulle have landbrugets interesser med sig, har svigtet helt enormt, mener Alternativets leder.

/ege

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle