Amerikansk svinepris ligger 40 procent under sidste år

De amerikanske svineproducenter er hårdt spændt for, for svinepriserne ligger fortsat underdrejet.

De amerikanske svineproducenter er fortsat plaget af usædvanligt lave priser på deres slagtegrise.

Det melder Rabobank i landbrugsbankens seneste kvartalsanalyse af svinemarkederne på verdensplan.

Faktisk ligger priserne på slagteklare svin hele 41 procent under niveauet for sidste års juli måned.

"Det skyldes, at slagterierne fortsat arbejder sig igennem den pulje af grise, der blev ophobet under corona", melder den hollandske landbrugsbanks analytikere i rapporten, der blev offentliggjort i torsdags.

"Analytikere melder, at markedspriserne for slagtesvin er et godt stykke under break-even, hvilket kan betyde, at nogle producenter trimmer deres sobestand eller ligefrem forlader branchen", melder banken og forudser, at den amerikanske sobestand vil blive reduceret.

Amerikansk svineproduktion var ellers forudset til at nå rekordniveauer i 2020, men corona har sat en alvorlig bremse på den forventning. Det forventes stadig, at der vil ske en samlet stigning i produktionen i forhold til 2019, men flere markedsiagttagere melder om stigende antal soslagtninger.

Rabobank påpeger dog, at der samtidig sker produktionsforbedringer, så søerne får flere grise per kuld, samtidig med at flere smågrise reddes.

Under 5 kroner per kilo

Siden april har priserne ifølge pig333.com stort set alle uger ligger under 6 kroner per kilo i Iowa - og i begyndelsen af juni kom priserne endda under de 5 kroner per kilo.

Det skyldes de omfattende udbrud af coronasmitte på en række amerikanske slagterier. En række producenter måtte nød-aflive slagtesvin, fordi der ikke kunne findes plads på de tilbageværende slagterier.

Så sent som for en uge siden vurderede den nationale svineproducent-forening, NPCC, at der fortsat var et efterslæb på 2 mio. svin, der ventede på at blive slagtet. Her meldte man samtidig, at tabene for svineproducenterne forventes at blive på 33 mia. danske kroner i 2020.

At priserne har taget et dyk som følge af corona er tydeligt, idet noteringen kort før corona i marts lå på lige over 9 kroner per kilo.

I løbet af de seneste fem år har svinepriserne kun i få uger - i august 2018 ligget under  6 kroner. Ellers har topniveauerne flere gange været over det dobbelte, nemlig 12 kroner per kilo.

Amerikansk svineproduktion har nogle markant andre produktionsvilkår som følge af en noget mindre restriktiv lovgivning end den danske.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle