Amerikanske tilsåningstal skuffede i sidste uge

SovEcon nedjusterer russiske hvedeestimater på ryggen af varmt og tørt vejr. Dystre udsigter for europæisk rapsproduktion

De amerikanske tilsåningstal for majs og sojabønner kom i går ind lavere end forventet, og det har henover natten sendt afgrøderne højere.

For majs blev der i sidste uge kun sået ni procent af de forventede arealer, og det bringer de samlede majsarealer op på 67 procent. Fremgangen i tilsåningen af sojabønner var ikke meget anderledes med 10 procentpoint fremgang, hvor 39 procent af de forventede arealer nu er tilsået.

Det skriver Jyske Markets i tirsdagens afgrødekommentar.

For den centrale del af USA ser vejrprognoserne forsat positive ud for indeværende uge, med tørvejr, sol og stigende temperaturer foreløbig frem til lørdag. Det betyder, at fremgangen for denne uge må forventes at blive stor, men det er også nødvendigt for især majsen, hvor uret tikker, og faren for udbyttefald stiger dag for dag, hvor majsen ikke er kommet i jorden.

SovEcon nedjusterer russiske hvedeestimater 

Allerede inden de amerikanske tilsåningstal, blev opturen i går tyvstartet i hveden, hvor varmt og tørt vejr i det sydlige Rusland og Sortehavet skaber bekymringer. SovEcon nedjusterede på den baggrund deres forventninger til den russiske hvedeproduktion med 0,8 mio. tons til 82,6, som følge af en tør maj måned.

Trods nedjusteringen ligger SovEcon’s estimater forsat i den høje ende af markedets produktionsforventninger.

Selvom tørken kommer for sent til at den for alvor kan skade, i modsætning til sidste år, så har den dog indflydelse på de endelige udbytter. En smule nedbør vil være tiltrængt, og vil samtidig betyde bekymringerne hurtigt vil aftage igen. Men i øjeblikket er det ikke noget, der er udsigt til, og det kan ifølge SovEcon føre til yderligere udbyttereduktioner.

Fra fondenes side er short-positionerne for hvede i stor stil blevet nedbragt i lighed med majs, som for begges vedkommende jævnfør seneste opgørelse pr. i tirsdags sidste uge var i niveauet 20-25.000 kontrakter.

Det er en betydelig reduktion i forhold til ultimo april, hvor short-positoinerne for majs udgjorde rekordstore 322.000 kontrakter og for hvede små 84.000 kontrakter. Derimod har short-covering i sojakomplekset ikke været helt så udbredt, og her var fondene stadig short med 135.000 kontrakter ved seneste opgørelse, mod 177.000 kontrakter medio maj.

Dystre udsigter for europæisk rapsproduktion

I det vegetabilske oliemarked, har rapsfrøene fået en smule støtte fra tilbagevendende udbyttereduktioner. Strategie Grains har igen sænket sine forventninger til den europæiske rapshøst efter nedjusteringer fra de store producenter som Frankrig og Tyskland, men melder generelt om skuffende udsigter på tværs af Europa.

Strategie Grains nedjusterede forventninger fra 18,85 i sidste måned til 17,8 mio. tons denne måned, og tilføjer at den europæiske rapsproduktion har kurs mod det laveste niveau i et årti. En svag prisudvikling blandt de substituerende produkter som palme- og sojaolie samt hård konkurrence fra canadiske canolafrø, gør det dog svært for de europæiske rapspriser at stikke helt af, selvom forsyningssituationen isoleret set kunne tillægge det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle