Analytiker: Amerikansk majs blev den store vinder i ny WASDE-rapport

USDA overraskede tirsdag aften med en nedjustering af de amerikanske majs- og sojaudbytter i den nyeste WASDE-rapport. Også de forbrugsjusterede europæiske hvedelagre estimeres at blive rekordlave.

USDA’s WASDE-rapport overraskede i går på alle måder. Som vi tidligere havde skrevet om i kommentaren var forventningerne skruet helt i vejret.

Det skriver Jyske Markets.

Faktisk skuffede USDA markedet for så vidt angår den sydamerikanske produktion af majs og soja, der ikke blev nedjusteret så meget som markedet ventet. I stedet overraskede rapporten for det hjemlige amerikanske marked med nedjusteringer af majs- og sojaudbytterne.

Det tændte ild til futuremarkedet, hvor majsen steg 5 procent og gik limit-up (den største tilladte daglige stigning), mens sojakomplekset steg 3 - 4 procent. Den amerikanske hvede blev mest af alt supporteret af majsen, mens en opjustering af den europæiske hvedeeksport, sender de europæiske lagre ned på et historisk lavpunkt.

Chicago majsen fortsætter her til morgen sin optur og stiger nye 3 - 3,5 procent, hveden supporteres lidt på gammelhøst, mens sojabønner stiger en halv procent, og CBOT hveden uændret.

Lagre af Sojabønner til 11 dage

De estimerede amerikanske slutlagre i sojabønner svarer nu blot til 11 dages forbrug. Med tæt ved 60 procent af den brasilianske sojaproduktion solgt på forhånd, efterlader det ikke meget plads til produktionsforstyrrelser i hverken Syd- eller Nordamerika.

Den brasilianske sojaproduktion blev mod forventningerne fastholdt på 133 mio. ton, og vi er ikke sikre på at markedet er enig i den betragtning. Det kan være med til at sende lidt risikopræmier ind i sojakomplekset, fordi der stadig lurer en potentiel risiko for nedjustering af produktionen i de kommende par måneders rapporter.

Egypten annullerer hvede-tender

Ruslands raslen med sablerne om en potentiel stramning af landets hvedeeksportrestriktioner, resulterede allerede tidligt på dagen i går i, at Egypten annullerede deres hvede-tender.

Det gjorde de efter at have modtaget blot 4 bud, heriblandt et enkelt russisk bud, der var over 20 dollar dyrere end de billigste oprindelser fra hhv. Frankrig og Rumænien der kom ind i niveauet 293- 294 dollar pr. ton.

De få bud er naturligvis afledt af den ekstremt store usikkerhed,
der er forbundet med en potentiel forhøjelse af de russiske eksportafgifter.

Europæiske hvedeeksport justeret op

Det europæiske hvedeeksportestimat blev justeret en halv million ton op til 26,5 mio. ton. Det sender de forventede slutlagrene i Europaned på 11,1 mio. ton – det laveste siden 1996.

Forbrugsjusteret vil det være et rekordlavt niveau, svarende til kun 28 dages forbrug. Europa kan med andre ord ikke kompensere for nedgangen i den russiske eksport, og derfor skal vi på et tidspunkt se den europæiske hvede blive ukonkurrencedygtig på eksportmarkedet, hvilket ikke er tilfældet i øjeblikket.

USA har mængderne at eksportere af, men den amerikanske hvede bliver ved med at blive
supporteret af majsmarkedet, og er qua højere fragtomkostninger et stykke fra at blive konkurrencedygtig på store oversøiske markeder.

Mens der ikke umiddelbart er varemangel på vores hjemlige marked, så tyder tallene på, at
den samme gunstige situation langt fra gør sig gældende over hele Europa.

Raps

Rapsmarkedet startede stille ud, hvor palmeolien på den ene side ydede modstand og råolien på den anden side support. Den malaysiske eksport af palmeolie for de første 10 dage af det nye kalenderår, viser en nedgang på 30 procent i forhold til december. Stigende smittespredning af Covid-19 i store dele af verden er med til at øge truslen om et fald i forbruget af vegetabilsk olie.

Ifølge tyske Oil World er scenen for næste sæson sat mod en genrejsning af den europæiske rapsproduktion. Her ventes produktionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle