Analytiker: Coronavirus giver prisfald på afgrøder

Investorerne søger mod ”sikker-havn” aktiver, som USD og guld. Det giver prisfald på afgrøder.

Det helt store tema på de globale markeder var igen i går det igangværende udbrud af coronavirus, hvor antallet af smittede tog fart hen over weekenden.

Det var derfor en stemning af ”risk-off”, som bedst kunne karakterisere stemning på markederne. Det skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Den negative stemning på de finansielle markeder har efterhånden også fået godt fat i afgrøderne, som igen i går kom under pres. Frygten for en hurtigere spredning end først antaget, kombineret med den store uvished omkring effekterne af viraet, skabte fra morgenstunden i går noget nær panikstemning på diverse risikoaktiver.

Som lærebøgerne også foreskriver det, søgte investorerne i stedet mod ”sikker-havn” aktiver, som USD og guld. Hårdt gik det ud over råolien, som en overgang faldt i omegnen af 3,5 procent, og lukkede med et fald på 2,8 procent.

Afgrøderne startede også dagen ud med relativt pæne fald over hele linjen, men et stemningsskift i løbet af eftermiddagen og aftenen gav en smule luft til priserne. F.eks. den amerikanske hvede, som i en periode var nede med to procent, lukkede omkring samme niveau som den åbnede.

Samme udvikling så vi stort set også i hele sojakomplekset, om end stigningen stoppede lidt under gårsdagens åbning. Majsen var den eneste af de toneangivende afgrøder, som ikke formåede at rette sig betragteligt fra bunden, og lukkede med et fald i omegnen af 1,5 procent.

Pressede priser på majs

Om end de ugentlige eksport inspektioner for den amerikanske majs steg med otte millioner bushels i den seneste opgørelse fra USDA, så var det ikke nok til ændre den negative stemning som pressede priserne på majsen ned i gårsdagens handel.

Eksporten steg fra 16 mio. i sidste opgørelse, til 23 mio. i den seneste rapport, som USDA offentliggjorde i går. Altså en stigning på 50 procent, men flere kilder mener, at det er langt fra nok til at nå USDAs forventning til eksporten for indeværende år.

Udviklingen af coronavirus kan være med til at ligge en dæmper på den kinesiske importappetit, som det ellers var forventet ville stige i kølvandet på underskrivelsen af fase 1-aftalen mellem USA og Kina.

Ultimativt kan det føre til, at USDA sænker deres forventninger til den amerikanske eksport, og at vi dermed kan forvente stigende majslagre som følge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle