Analytiker: Danske svinepriser kan stige om to-tre uger

Inden for et par uger kan svinenoteringen begynde at kravle i vejret, mener L&F-markedsanalytiker.

Det var de positive briller, L&F-markedsanalytiker Karsten Flemin havde på, da han torsdag aften gæstede LandboNords velbesøgte svineårsmøde.

Han argumenterede for stigende svinepriser i 2019 især som følge af et forventet fald i produktionen af svin i EU og Kinas kvaler med afrikansk svinepest, der ind i 2019 forventes at øge behovet for import af svinekød fra blandt andet EU.

Det er forhold, der kan gavne svinepriserne.

"Prognoserne fra USDA og Gira viser stabilitet i EU-slagtningerne med minus 0,4 procent og plus 0,3 procent. I januar er der kommet en prognose fra EU-Kommissionen, der viser et fald på en procent af produktion af svin i EU. Jeg er lidt mere optistisk og tror på et fald i produktionen på måske over to procent i 2019. Det bygger jeg på, at 2018 har været et frygteligt år for producenterne af smågrise. Afrikansk svinepest presser også nogle producenter ud af markedet, og der er ikke meget optimisme rundt omkring i Europa", sagde han.

Selv om der er flere usikkerhedsmomenter i spil for tiden i form af afrikansk svinepest i Belgien, der risikerer at ramme Frankrig, og et uafklaret forløb om Brexit, så satte Karsten Flemin alligevel konkrete ord på hans forventninger til svinepriserne i den nærmeste fremtid.

"Jeg tror vi har set bunden nu, og jeg forventer, at vi begynder om måske to-tre uger at se den første noteringsstigning", sagde han og pegede på de tre slagterier hos Danish Crown, der har været udelukket gennem længere tid fra det kinesiske marked som en bremse for noteringsstigning.

"Der tyder alt på, at de får adgang til Kina inden for en overskuelig tid og alene det, tror jeg godt kan betyde 20 øre på noteringen i Danmark. Derefter skulle vi gerne fra foråret begynde at se noteringen stille og roligt kravle op, som vi også er vant til den gør i foråret, men det skal gerne forstærkes i år af, at vi begynder at se slagtninger i EU, der er lavere end året før, og samtidig se en øget efterspørgsel fra Kina", sagde Karsten Flemin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle