Analytiker: Dystre meldinger for russiske og franske hvedeudbytter

Russiske hvedeeksportører aggressive i Egyptisk tender Terminskurve i rapsfrøene inverterer usædvanligt tidligt

Det franske landbrugsministerium nedjusterede i går forventningerne til vinterhvedeudbytter. Den franske vinterhvedeproduktion ventes at falde næsten 21 procent, til samlet 31,31 mio. ton mod 39,55 mio. ton i 2019.

Det skriver Jyske Markets.

Estimaterne baserer sig på udbytter på 7,11 ton/hektar, ned fra 7,91 sidste år, og 4,41 mio. hektar, ned fra 5,00 mio. sidste år. Det franske landbrugsministeriums estimater rammer dermed I den lavere ende af markedskonsensus, der foreløbig lyder på 32-33 mio. ton. 

Nedjusteringen begrundes med store udbyttevariationer, og falder i god tråd med de tidlige høstrapporteringer.

Bud på hvede

Ud på eftermiddagen offentliggjorde Egypten indkomne bud i deres søgen på import af hvede. Her viste der sig betydelige prisforskelle mellem oprindelserne fra Sortehavsområdet og Frankrig.

Samlet var der otte indkomne bud fra af russisk hvede, hvor den billigste lød på 205$/ton FOB. Til sammenligning var der ét bud af fransk oprindelse til 218,86$/ton FOB.

På det indenlandske russiske hvedemarked meldes der om prispres, med afregningspriser priser ned mod
173$/ton, som følge af afdæmpet efterspørgsel fra importmarkederne. Eksportørernes FOB-margin er typisk i niveauet 25$/ton, og med de pressede indenlandske priser, bekræfter det billedet af aggressive russiske eksportører.

Men lige som den europæiske produktion er også den russiske hvedeproduktion under pres. Russiske IKAR sænkede i går deres estimater for den russiske hvedeproduktion fra 79,50 til 78 mio. ton.

Møllehveden stikker nok ikke af 

De svagere produktionsudsigter fra både Europa og Sortehavet sendte i går øgede risikopræmier ind i møllehveden, til trods for at den franske hvede i forvejen er markant dyrere end sortehavsoprindelserne.

Den store prisforskel taget i betragtning, har vi svært ved at se møllehveden stikke betydeligt af fra
nuværende niveauer, så længe de russiske hvedepriser ligger underdrejet. Men med de lavere produktionsestimater må vi også indrømme, at risikoen på nedsiden i hveden begynder at aftage.

Det er stadig for tidligt at afvise et høstpres i hveden, men udsigterne er ikke så prisnegative, som de har været. For nuværende er det udbytterne der er i fokus, og efterspørgslen der er sekundært, men før eller siden vil fokus igen vende sig mod efterspørgslen, uanset hvor udbytterne ender.

Importørerne ser for nuværende ikke ud til at være kommet ud af busken. Om det så er fordi de lurepasser, eller om det er en underliggende lavere efterspørgsel oven på Covid-19, må tiden vise.

Produktionsestimater for rapsfrø

For rapsfrøene lyder de franske produktionsestimaterne nu på 3,37 mio. ton, en nedgang på 3,7 procent fra sidste år og betydelige 29,5 procent under femårsgennemsnittet. Prisudviklingen i rapsfrøene var i går en noget blandet affære, med stigninger til førstkommende augustkontrakt, mens de øvrige terminer på ny høst lukkede uændret.

Det tyder på, at aktører i øjeblikket er i gang med at tilbagekøbte solgte kontrakter på augustterminen og sælge dem igen på de længere terminer. Det interessante bliver at følge, om det er en tendens der vil fortsætte, og invertere terminskurven i mere permanent grad, hvilket i så fald vil underbygge et rapsfrømarked med en stram forsyningsbalance.

Som før nævnt har den europæiske rapsproduktion kurs med et fald for tredje år i træk, og i større historisk perspektiv skal vi tilbage til 2006 for at se et lavere produktionsniveau. Overordnet er oliefrøene kommet
godt igen fra forårets nedtur, og samtidig viser råolien overraskende stærke takter, hvorfor vi fortsat er prispositive på rapsfrøene.

Sammenligner vi med tidligere år med svage produktionsudsigter, har man skulle kigge langt efter høstpres i rapsfrøene, et forhold der også kan vise sig fraværende denne høst.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle