Analytiker: Europæisk hvede opretholder sin konkurrenceevne

Sojakomplekset understøttes af lav konkurrence på eksportmarkedet, mens europæisk hvede holder sin konkurrenceevne.

Det europæiske afgrødemarked korrigerede i går endnu en dag lavere. Oven på en 8 procent stigning til møllehveden siden starten af denne måned, er det helt naturligt med profittagning der afføder en korrektion, men det svære spørgsmål er altid at spå om hvornår den indtræffer.

Det skriver Jyske Markets.

Vi argumenterede tidligere på ugen for, at en accelereret stigningstakt ud på oversiden af trendkanalen, er de første tegn på, at følelserne tager over og nogen begynder at løbe efter markedet. Trods korrektionen handler vi fortsat på overkøbte niveauer i overkanten af trenden.

Men korrektionen har foreløbig været relativ rolig, uden hovedløse bevægelser, så køberne
lurer stadig i kulissen. Derfor er det endnu for tidligt at konkludere, at toppen har indtruffet. Næste års produktionsbekymringer er ikke overstået og efterspørgslen forbliver stærk, trods disse højere prisniveauer.

Algeriet har denne uge købt en anstændig mængde hvede på anslået 720.000 ton til priser omkring 275 $/ton C&F. Oprindelserne er valgfrie men bliver sandsynligvis en blanding af europæiske varer, fordelt på Baltikum, Tyskland og Frankrig.

Senere i dag får også resultatet af en Egyptisk hvedetender, som også vil blive fulgt nøje, og vise konkurrenceforholdet mellem europæiske- og sortehavsvarer.

Spørgsmålet er om europæiske varer i denne sammenhæng vil være konkurrencedygtige, idet fragtomkostningerne er højere. Falder tender’en ud til fordel for europæiske/franske varer, kan det understøtte møllehveden sidst på dagen, da det vil være en stærk bekræftelse på, at europæiske varer er
billige sammenlignet med konkurrerende eksportoprindelser.

Samtidig er det ganske utraditionelt at europæiske varer er så konkurrencedygtige på denne tid af sæsonen, da den europæiske hvedes konkurrenceevne, de seneste år har stået stærkest i anden halvdel af sæsonen.

Rapsfrøene falder

Efter en kraftig stigning onsdag, fandt rapsfrøene i går ikke nye købsinteresser omkring modstanden i 395€, og lukkede uændret.

Rapsfrøene er fanget lidt i et tomrum, hvor fundamentalerne i oliefrøene/vegetabilsk olie på den ene side er positivt understøttet af en stram forsyningsbalance på tværs af raps-, canola-, solsikke- og palmeolie,
men på den anden side møder modstand fra et overforsynet oliemarked, med haltende efterspørgselsvækst.

Begynder råolien at finde styrke på opsiden, vil det udmønte sig i nye prisstigninger til det vegetabilske
oliekompleks.

Sojaskrå sætter nyt toppunkt

Et lyspunkt i gårsdagens ellers let prisnegative marked var sojakomplekset, hvor skråen satte et nyt toppunkt.

USA er stort set ene om at forsyne de globale sojaimportmarkeder i øjeblikket, men har svært ved at
imødekomme efterspørgslen fra eksportmarkedet og det indenlandske forbrug samtidig. Samtidig kigger man ind i lavere slutlagre, og det fører naturligt prisstigninger med sig.

Prisstigningerne til sojabønner fik tidligere på året crushspreadet til at køre ind, men eftersøgende stigninger til sojaolien og senest sojaskrå, har gjort crush marginerne mere attraktive, og øget den indenlandske efterspørgsel på bønner i USA, hvilket som skrevet falder sammen med en høj efterspørgsel efter bønner til eksport.

På den kortere bane, bør sojaskrå på disse overkøbte niveauer begynde at møde modstand fra profittagning i 390-400$ niveauet. Forsyningsbalancen efterlader ikke meget plads til produktionsforstyrrelser henover den sydamerikanske vækstsæson.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle