Analytiker: Palmeolien springer i vejret på forbrugsopsving i Indien og Kina

Egypten køber hvede til højere priser og sender møllehveden højere, mens Kina foretager største køb af amerikansk majs på en enkelt dag.

Verdens største hvedeimportør, Egypten, søgte I går på ny hvede med levering til august. Og helt i tråd med prisudviklingen på de globale eksportmarkeder, skete det til højere priser.

Det er blot en uge siden Egypten sidst var på banen, hvor det laveste bud lød på 205$/ton FOB med russisk oprindelse.

Det skriver Jyske Markets.

Rusland var også i går den billigste oprindelse, men det laveste bud var imidlertid steget knap 7-8 $/ton. Det ligger i god tråd med den prisudvikling vi har kunne observere i futuremarkedet. De russiske priser var dog skarpt forfulgt af ukrainske oprindelser, der var under en dollar dyrere, mens øvrige oprindelser var helt
fraværende.

Det højere prisniveau understøttede møllehveden, men fraværet af europæiske oprindelser kombineret med en eurostyrkelse mod dollaren, fik møllehveden til at smide lidt af dagens stigninger, som dog alligevel lukkede i et lille plus.

HVede

Oven på pæne stigninger de seneste par uger, har møllehveden denne uge korrigeret lavere, efter at have gentestet modstandsniveauet i 190 EUR, hvilket foreløbig blev en afvisning. Hveden har været drevet af en kombination af stigende risikopræmier samt fondenes short-covering, i forlængelse af de lavere produktionsestimater.

Men som før nævnt, er prisstigningerne forsyningsdrevet, hvilket typisk er af mindre vedvarende karakter, fordi det kræver et kontinuerligt prispositivt nyhedsflow, for at understøtte risikopræmierne. Dette er ikke aktuelt i øjeblikket, og får markedet til at sive.

I går var det national helligdag i Frankrig, hvilket var en medvirkende årsag til manglende nyhedsflow. Men nye udmeldinger om faldende udbytter vil stadig udgøre en risiko, og vil sandsynligvis betyde, at vi ikke kommer til at se et helt så kraftigt høstpres denne sæson som tidligere år.

Sænker russike hvedeestimater 

Russiske SovEcon i går trop og sænkede deres russiske hvedeestimater til 79,7 mio. ton fra tidligere 80,8 mio. ton.

SovEcon forventer stadig større vinterhvedeudbytter i de centrale områder samt over gennemsnitlige udbytter i Volga-regionen, men udbytterne er under pres fra ugunstigt vejr, der potentielt kan reducere potentialet.

Palmeolie lukker i plus

I markedet for rapsfrø var den stærkere euro med til at udligne de positive effekter fra palmeolie, der lukkede i et solidt plus på i underkanten af tre procent til det højeste niveau i fire måneder.

Palmeolien er begunstiget af et opsving i forbruget blandt topimportørerne fra Indien og Kina, lige som en svækket malaysisk ringgit øger købekraften i fremmedvaluta, og tiltrækker oversøiske købere. Teknisk er palmeolien i færd med at danne et omvendt skulder-hovedskulder formation, der betegner en trendvending, og et pristarget på 3.000 MYR, mens den i går lukkede i 2.539 MYR.

Palmeolien holder godt momentum, og er i øjeblikket den primære katalysator i det vegetabilske oliemarked.

Med en forestående europæisk høst, har rapsfrøene svært ved at finde support på den korte bane, mens fundamentalerne og de omkringliggende markeder som palmeolien viser fornuftige takter.

Stort salg af majs

I den amerikanske majs er bevægelserne begrænset, på trods af at USDA i går annoncerede det største salg på en enkelt dag til Kina på 1,76 mio. ton.

Majsen steg indledningsvist med, men smed igen stigningen henover aftenen. Spekulationer går på nye handelstariffer mellem USA og Kina kan være under opsejling, hvilket Kina udnytter til at købebillig majs forud for et sådan potentielt event.

Udløseren kan blive, at Trump er på vej til at fratage Hong Kong sin særlige handelsstatus med USA, hvilket kan føre til gengældelse fra kineserne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle