Analytiker: Smågrisepriser kan blive historiske

Smågrise er allerede i høj kurs, men ifølge Palle Jakobsen, Agrocom.dk, kan 2019 ende med historiske prisniveauer.

I 2017 blev priserne på smågrise historisk høje, men rekordniveauerne fra dengang kan muligvis blive overhalet i 2019, der har været præget af en kraftig stigende efterspørgsel på svinekød fra Kina, som har mistet store dele af sin sobestand som følge af efterårets udbrud af afrikansk svinepest.

Meldingen om historiske priser kommer fra analytiker Palle Jakobsen fra Agrocom.dk, som i sin seneste analyse spår, at året kan resultere i rekordhøje priser på smågrise, der for tiden allerede er oppe omkring 500 kr. for en 30 kgs-gris.

»Vi står i en historisk situation, og derfor er vi ikke meget for at komme med klare udmeldinger om, hvor priserne er på vej hen, men vi bliver på den ene side ikke overrasket, hvis priserne sætter sig lidt hen over sommeren, inden de går imod nye højder senere på året, men det kan altså også vise sig, at sommerfaldet måske kun bliver nogle uger, hvor priserne bevæger sig vandret, inden de igen kravler op. Vi fastholder således vores forventninger om højere priser, også selv om vi udmærket er klar over, at det kan vise sig, at vi måske mister lidt højde de kommende måneder. På den anden side bliver vi heller ikke overrasket, hvis denne historiske situation udløser historiske priser«, siger Palle Jakobsen.

Han ser en stribe faktorer som betydende for, at prisniveauerne på smågrise kan blive rekordhøje og dermed overgå de 61 euro (excl. vægtregulering) for Nord-West-noteringen i Tyskland og 575 kr., som Porc-Ex gav på toppen for smågrise i 2017. Det er en stor reduktion i soantallet i 2018, der nu kan ses i form af et mindre udbud af slagtesvin i Europa. Kina er en anden driver for priserne, og endelig er euroen på vej ned, og det giver ifølge Palle Jakobsen en forbedring af den europæiske konkurrenceevne på verdensmarkedet.

En mulig tvist mellem USA og Japan kan også en vigtig faktor for retningen af smågrisepriserne.

»USA og Japan har nemlig skærpet tonen overfor hinanden, og det kan vise sig, at der også udbryder handelskrig imellem de to lande. I givet fald kan det ramme den amerikanske eksport af svinekød til Japan og således gavne vores eksport«, fastslår han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle