Analytikere: Afgrødemarkedet kom ned på jorden i efterveerne på WASDE-rapport

Afgrødemarkedet sluttede med stigninger onsdag. Rusland ventes at skærpe eksportrestriktioner og møllehveden i stor rutsjetur

I efterveerne på tirsdagens WASDE-rapport startede afgrødemarkedet i går ud, hvor det sluttede fredag aften, og det var med stigninger. Efter en limitup bevægelse tirsdag, åbnede Chicago-majsen i går 3,5 procent højere, men henover dagen, tabte afgrødemarkedet momentum.

Den europæiske møllehvede oplevede også en rutsjetur.

Det skriver Jyske Markets.

Indledningsvist blev møllehveden supporteret af majsen i Chicago, samt en svagere euro mod dollar. Efter frokost tog den endnu en spring opad på nye rygter om russiske eksportrestriktioner. Efter at have handlet over 3,5 procent højere, hvor marts-terminen toppede i 232,75 euro, lukkede gammel høst terminen kun en procent højere i 226,75 euro, mens ny-høst terminer lukkede i negativt terræn.

En massiv bevægelse inden for dagen! Det kraftigt stigende marked, på grænsen til det euforiske, gør det umuligt at forudse, hvornår toppen indtræffer. Markedet er enormt emotionelt i sådanne situationer som vi
gennemgår i øjeblikket, og det risikerer ofte at føre til irrationel adfærd.

Følg mavefornemmelse

Imidlertid kendetegner gårsdagens bevægelse i hveden en typisk ’buy the rumor, sell the fact’, og kan dermed være den første indikation på en korrektion. Det er altid når det ser mørkest eller mest lyst ud, at det er sværest at finde argumenterne til, at markedet skal vende rundt. Står man og skal disponere over salg/køb, er det bedste råd i øjeblikket at følge sin mavefornemmelsen, og ikke lade sig forstyrre af for meget støj.

Russiske eksportrestriktioner og -afgifter

De seneste rygter om de russiske eksportrestriktioner lyder på, at eksportafgifter på hvede kan stige fra 25 euro i perioden fra medio februar til medio marts, til 45 euro pr. ton fra medio marts og sæsonen ud.

Samtidig overvejer Rusland også at indføre eksportafgifter på 25 euro pt. ton for majs og
10 euro pr. ton for byg, lød det i går fra det russiske landbrugsministerie i en pressemeddelelse.

Rusland er ifølge Bloomberg den andenstørste eksportør af byg efter EU, mens de er en mindre spiller på majseksporten.

Argentinsk regering bøjer sig for landmænd

Den argentinske regering opgav i går at begrænse landets majseksport til 30.000 tons dagligt, efter argentinske landmænd som konsekvens af forslaget har stoppet deres salg af majs. Regeringen har derfor bøjet sig for producenternes krav, og i stedet er det aftalt, at den argentinske regering nedsætter en kommission, der skal overvåge udviklingen i majspriserne, for at sikre rigelige indenlandske forsyninger til stabile priser.

Imidlertid har den argentinske regering nu taget skridtet mod at åbne op for restriktioner, og med fortsat ugunstigt argentinsk vejr, øger det risikoen for, at den kan finde på nye metoder til at begrænse landets afgrødeeksport.

De sydamerikanske vejrprognoser indikerer mere regn til Argentina i dag og i morgen, hvorefter en ny periode uden regn sætter ind frem mod slutningen af januar.

Rekordsstor sojaproduktion trods nedjustering

Brasilianske Conab sænkede i går deres estimater til landets sojaproduktion, som dog fortsat estimeres rekordstor med 133,7 mio. tons, mod tidligere 134,5 mio. tons, og ikke langt fra USDA’s estimater på 133 mio. tons.

Med de vejrmæssige udfordringer der trods alt har været i Sydamerika, sætter flere private analytikere spørgsmålstegn ved de høje udbytteestimater. Forventninger til landets majsproduktion lyder på 102,3 mio. tons, der var en marginal nedjustering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle