Analytikere: Australien har kurs mod endnu en skuffende hvedehøst

For fjerde år i træk har tørken negativ indvirkning på hvedehøsten i Australien.

Hveden tog i går eftermiddag et lille prishop i vejret, på grund af nedjusteringen af forventningerne til den australske hvedeproduktion. Australien har kurs mod en skuffende høst som en konsekvens af ufavorable vækstbetingelser.

Det skriver Jyske Markets.

Forventningerne til landets hvedehøst blev sænket med 2 mio. tons. Estimatet for landets hvedeproduktion lyder nu på 19,1 mio. ton for 2019/20 sæsonen, hvor høsten starter i næste måned.

Selvom produktionsestimatet stadig er en fremgang fra sidste sæson på 17,3 mio. ton, så repræsenterer det stadig den anden laveste produktion de seneste 10 år. Samtidig er udsigten til dette års produktion betydeligt under 10-års gennemsnittet på 24,3 mio. ton, og er fjerde år i træk, hvor tørke har haft negativ indflydelse på produktionen.

Også andre afgrøder skuffer

Det var ikke kun de australske hvedeestimater, der i går blev sænket, også udsigterne for landets canola-produktion er under pres. Dette års canolaproduktion sænkes til 2,3 mio. ton, mod 2,18 mio. ton sidste år, og vil dermed også repræsentere den anden laveste produktion siden 2007.

"Vinterens nedbør var generelt meget under gennemsnittet i alle landbrugsregioner, og nogle steder rekordlave", udtales der.

Og prognoserne er ikke videre opløftende. Australiens meteorologiske institut forventer at de ufavorable vejrforhold vil fortsætte henover det australske forår, og forværre forholdene yderligere i de regioner, hvor vinterafgrøderne i forvejen lider.

Også Mindre rapsudbytte i EU

I EU meldte Strategie Grains sig i går i rækken af aktører, som ser sorte skyer over den europæiske rapsproduktion. For indeværende sæson blev produktionen sænket yderligere til 17,05 mio. ton fra 17,4 sidste måned, og dermed den laveste produktion i 13 år.

"Med et produktionsfald på 3 mio. ton fra sidste sæson, og en industriel efterspørgsel, der forbliver robust til trods for lavere forsyninger, vil EU’s import ramme et rekordniveau på 6,1 mio. ton denne sæson med store forsyninger fra Ukraine og Canada".

Vi forbliver positive for prisudsigterne på rapsfrøene, der understøttes yderligere af lette prisstigninger til palmeolien og råolien.

Hvedeeksporten dog på vej op

I EU er hvedeeksporten dog kommet op i gear. Efter en sløj start, som konsekvens af små overgangslagre, har eksporten taget til genmæle her, hvor høsten er kommet i hus. De europæiske hvedeforsendelser er opgjort til 4,37 ton siden sæsonstart i juli, sammenlignet med 3,44 mio. ton samme tid sidste år og repræsenterer en fremgang på 27 procent.

Rumænien er fortsat top-eksportøren, stærkt forfulgt af Frankrig. I forlængelse heraf sikrede Saudi Arabien sig i går 780.000 ton hvede, til gennemsnitligt 218 $/ton CIF med levering fra november til januar. Prisen var 7 procent under deres seneste tender, og var også årsagen til at kongedømmet købte 30 procent større mængder, end hvad de oprindeligt havde planlagt.

Oprindelserne er endnu ikke kendt, da de er valgfri for sælger, så længe oprindelserne er forhåndsgodkendt af køber. I den forbindelse kan det nævnes at russiske oprindelser for første gang kan blive accepteret, og det giver en lille russisk fordel qua lavere fragtomkostninger, der estimeres i niveauet 7-8 $/ton lavere, end for europæiske varer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle