Analytikere: Brasilien vil overgå USA som største sojaproducent

USA og Kina planlægger 13. forhandlingsrunde, og så forventer analytikere, at den brasilianske sojaproduktion vil sætte rekord.

Den amerikanske finansvirksomhed FcStone forventer, at den brasilianske sojaproduktion vil sætte rekord for kommende høst med en stigning på 5,5 procent til 121,4 mio. tons.

Det skriver Jyske Markets.

I så fald er der udsigt til, at Brasilien vil overgå USA som verdens største sojaproducent - med hjælp fra en udbygning af arealerne på 1,6 procent. Eksporten forventes som en afledt effekt at stige fra 70 til 75 mio. ton.

Udmeldingen var i går en medvirkende faktor til at sende sojakomplekset lavere. Imidlertid har sojaskråen fortsat overordneligt svært ved at bryde under 290 $/ton. Nuværende prisniveau har historisk været
fornuftigt, og vi fastholder derfor vores anbefaling om at være dækket ud på mellemlang sigt, hvor præmierne samtidig er relativt flade.

Men så længe en handelsaftale lader vente på sig, og produktionen tegner ganske positiv globalt, kombineret med en kinesisk forbrug/import, der stilles spørgsmålstegn ved som følge af svinepest, er det svært at være voldsomt prisoptimistisk.

USA OG kina planlægger ny forhandlingsrunde

CNBC rapporterede i går fra kinesiske insidere, at de kommende handelsforhandlinger mellem Kina og USA der er planlagt til begyndelsen af oktober, kan være mere omfattende end tidligere møder.

Det kommende møde markerer den 13. forhandlingsrunde mellem de to parter, men Jyske Markets makroanalytikere tror ikke længere på, at en handelsaftale er realistisk på kort sigt, hvilket med andre ord betyder, at en aftale er mest sandsynlig på den anden side af det amerikanske præsidentvalg næste år.

Men begge parter har noget at vinde; Trump står over for et valgår, og skal dermed bevise, at han kan
forhandle en god aftale hjem for amerikanerne, mens Kina sandsynligvis gerne vil flytte fokus fra urolighederne i Hong Kong.

Med 12 forhandlingsrunder uden en aftale, skal der mere til end blot en ny runde til, for at understøtte det
amerikanske afgrødemarked mere permanent. Mens udsigten til nye forhandlinger kortvarigt løftede markedet onsdag, så var stemningen i går igen vendt rundt, med fokus på gode forsyninger.

Rapsfrø nærmer sig højeste priser 

Rapsfrøene lagde i går positivt fra land, men stigninger blev i løbet af dagen udlignet i takt med prisfaldene i sojakomplekset og en stærkere euro. Rapsfrøene tangerer i øjeblikket de højeste priser i et år, og dermed et niveau der sidste år agerede vendingspunkt.

Men forsyningsbalancen er denne sæson endnu strammere, og det forventer vi vil supportere rapsfrøene yderligere henover efteråret. Med tilsåningen af 2020 høsten undervejs, mangler man samtidig nedbør flere steder i Europa, heriblandt det centrale Frankrig, nordøstlige Tyskland og vest-centrale Polen.

Palmeolie bidrog heller ikke til at bedre stemningen blandt de vegetabilske olier. Indien har som ventet besluttet at hæve importafgifter på Malaysisk palmeolie med 5 procentpoint til 50 procent, for at beskytte den indenlandske industri.

Men eksporten for august forventes alligevel at vise gode takter, og bringe de malaysiske lagre ned til det laveste niveau i 14 måneder. Det betyder, at de malaysiske lagre har udsigt til at forblive under niveauet for 2018 resten af året, og det opretholder en positivt stemning i palmeolien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle